Studiu BCG: În industriile tehnologice, liderii femei sunt înaintea bărbaților în utilizarea inteligenței artificiale generative (GenAI)
Studiul a arătat că 68% dintre femeile care lucrează în sectorul tehnologic folosesc instrumente GenAI de mai multe ori pe săptămână la locul de muncă, comparativ cu 66% dintre bărbați. Mai mult, femeile în poziții de conducere din domenii tehnice (inginerie, IT, servicii pentru clienți, vânzări și marketing) depășesc utilizarea GenAI cu 14 puncte procentuale față de colegii lor bărbați.
Comparativ cu bărbații, femeile aflate în poziții de conducere sunt la fel de conștiente sau chiar mai conștiente de impactul pozitiv potențial al GenAI asupra muncii lor – deși tinerele femei sunt mai puțin încrezătoare în acest sens. În schimb, femeile aflate în funcții de conducere din domenii non-tehnice folosesc GenAI cu 2 puncte procentuale mai puțin, iar femeile din poziții inferioare cu 5-12 puncte procentuale mai puțin decât bărbații care desfășoară activități similare.
„Printre femeile mai în vârstă care lucrează în domenii non-tehnice, lipsa de încredere în capacitatea de a face față noilor tehnologii este motivul pentru acest decalaj,” a declarat Pálinkás Mária, partener la BCG.
Pentru femeile tinere care lucrează în poziții tehnice, decalajul este de 7 puncte procentuale, ceea ce poate agrava inegalitatea de gen deja existentă în multe companii tehnologice.
„Conform BCG, acest decalaj poate fi cauzat de faptul că femeile tinere au acces mai redus la rețelele corporative și discuțiile în care se dezvoltă strategia GenAI și sunt mai puțin implicate în programele GenAI inițiale, comparativ cu tinerii bărbați,” a adăugat Pálinkás.
Femeile mai în vârstă din domeniile tehnice și non-tehnice au raportat o toleranță la risc egală sau mai mare decât bărbații și colegii lor mai tineri, lucru explicat în analiză prin parcursul lor profesional. Femeile mai în vârstă, după ce au depășit numeroase obstacole pentru a ajunge în pozițiile actuale, și-au dezvoltat capacitatea de asumare a riscurilor necesară pentru succes. În schimb, femeile tinere în roluri tehnice se simt adesea mai puțin libere să experimenteze, în special cu tehnologiile emergente, din cauza experienței și autorității lor, mai reduse.
„GenAI oferă o oportunitate unică de a reduce decalajul de gen, dar pentru a reuși acest lucru, sunt necesari pași proactivi atât din partea companiilor, cât și a femeilor angajate,” a spus Pálinkás. „Pe lângă poziție, vârsta femeilor, rolul ocupat în companie și experiența de viață sunt factori de care companiile trebuie să țină cont atunci când promovează acceptarea și utilizarea GenAI,” a adăugat ea.
Conform BCG, companiile pregătite să utilizeze GenAI pot folosi acest nou instrument pentru a reduce decalajul de gen. Acest lucru poate fi facilitat prin reprezentarea liderilor și gestionarea schimbărilor, programe de formare specifice, planificare robustă, politici de AI responsabile și management proactiv al carierei. Raportul integral poate fi studiat aici.