Din același studiu rezultă că femeile şi persoanele obeze prezintă riscuri mai mari de a rămâne pentru mai mult timp cu probleme de sănătate după contractarea noului coronavirus.
Conform AFP, noul studiu, prezentat la Congresul european de microbiologie clinică şi boli infecţioase de la Lisabona şi publicat în The Lancet Respiratory Medicine, a folosit datele obţinute de la pacienţi adulţi din 39 de spitale din cadrul National Health Service (NHS) din Marea Britanie între 7 martie 2020 şi 18 aprilie 2021.
Recuperarea medicală a fost evaluată prin măsurarea diferitelor rezultate furnizate de examinarea pacienţilor, la cinci luni şi la un an după ieşirea lor din spital.
Cercetătorii au prelevat eşantioane de sânge de la participanţii la acest studiu în timpul vizitei efectuate la cinci luni după externare, pentru a analiza prezenţa diverselor proteine inflamatorii.
Circa 2.320 de pacienţi au fost examinaţi la cinci luni după externarea lor şi 33% dintre ei au fost examinaţi la un an după externare.
Din acest studiu a reieşit că procentul adulţilor care s-au vindecat complet nu s-a schimbat prea mult între primele cinci luni şi primul an de după ieşirea din spital: procentul a fost de 25,5% pentru pacienţii examinaţi după cinci luni şi de 28,9% pentru cei care au fost examinaţi după un an.
Faptul de a fi femeie, de a fi o persoană obeză şi de a fi un pacient care a fost conectat la ventilator în spital au fost asociate cu o probabilitate mai scăzută de vindecare completă la un an după infectarea cu SARS-CoV-2, au subliniat autorii studiului.
Printre simptomele cele mai curente ale formelor lungi de COVID-19 pot fi citate oboseala, durerile musculare, o stare de încetinire fizică, lipsa somnului şi dificultăţile de respiraţie.
Un număr de 494 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 72 mai puţine faţă de ziua anterioară, fiind efectuate peste 9.300 de teste, a informat, duminică, Ministerul Sănătăţii.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.800 de teste RT-PCR (1.353 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 1.447 la cerere) şi 6.576 de teste rapide antigenice.
Conform Ministerului Sănătăţii, 52 dintre cazurile noi din ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.
În total, până duminică, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.888.318 cazuri de infectare cu noul coronavirus.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 44 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Numărul de persoane internate cu COVID-19 este de 1.192, cu 18 mai puţine faţă de ziua anterioară, a informat, duminică, Ministerul Sănătăţii.
În secţiile ATI sunt trataţi 216 pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, cu patru mai mulţi decât în ziua precedentă.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, 190 dintre pacienţii aflaţi la ATI sunt nevaccinaţi anti-COVID.
Din totalul pacienţilor internaţi, 73 sunt minori, cu trei mai puţini decât în ziua anterioară şi unul la ATI.
Şase decese la pacienţi cu COVID-19, patru bărbaţi şi două femei, au fost raportate în ultimele 24 de ore, a informat, duminică, Ministerul Sănătăţii.
Un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30 – 39 de ani, unul la categoria de vârstă 60 – 69 de ani, trei la categoria de vârstă 70 – 79 de ani şi unul la categoria de vârstă peste 80 de ani.
Toate decesele s-au înregistrat la pacienţi care au prezentat comorbidităţi.
Din totalul de şase pacienţi decedaţi, patru au fost nevaccinaţi şi doi vaccinaţi anti-COVID. Unul dintre pacienţii vaccinaţi care a decedat avea vârsta cuprinsă între 70 – 79 de ani şi unul peste 80 de ani.
Până în prezent, 65.427 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat în România.