Studiu: Cazurile de leucemie la copii se dublează în apropierea centralelor nucleare

Jurnalul Internaţional de Cancer a publicat în numărul din ianuarie 2012 al revistei sale un nou studiu realizat în Franţa, care stabileşte o corelare foarte clară între frecvenţa cazurilor acute de leucemie la copii şi proximitatea faţă de centralele nucleare. Acest studiu vine să confirme un studiu realizat în 2008 în Germania, de Registrul de Cancer din Mainz, care ajungea la aceeaşi concluzie.
cristina.dinu - joi, 01 mart. 2012, 09:10

Studiul se numeşte „Leucemia la copiii din jurul centralelor nucleare din Franţa – studiul Geocap, 2002-2007” şi a fost coordonat de o echipă de experţi de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa (INSERM) şi de la Institutul de Radioprotecţe si Siguranţă Nucleară (IRSN), precum şi de Registrul naţional de cancer la copii al spitalului Villejuif din Paris. Cea mai importantă concluzie a acestui studiu este că, în perioada 2002-2007, în Franţa, incidenţa cazurilor de leucemie la copii s-a dublat la copiii cu vârste de până la 5 ani.

Studiul reconfirmă concluziile unui demers similar realizat în Germania – Studiul KiKK din decembrie 2007 – şi anume că incidenţa cazurilor de leucemie la copii se dublează la copiii de până la 5 ani ce locuiesc pe o rază de până la 5 km faţă de centralele nucleare, comparativ cu copiii ce locuiesc la distanţe egale sau mai mari de 20km.

Studiul realizat recent în Franţa are un eşantion reprezentativ la nivel naţional, incluzând 2.753 de cazuri de leucemie la copii, diagnosticate între anii 2002 şi 2007 şi un grup de control de 30.000 de persoane. Adresele subiecţilor au fost geo-codate în jurul a 19 centrale nucleare.

Acest studiu readuce în atenţia publică şi rezultatele unei cercetări publicate de revista Academiei Naţionale din Statele Unite ale Americii, care vorbeşte despre riscurile crescute de apariţie a cancerului la care sunt expuşi copiii şi femeile ca urmare a expunerii la radiaţii ionizante. Reglementările actuale în privinţa radiaţiilor şi a activităţii nucleare ignoră disproporţia dintre efectele negative considerabil mai mari asupra sănătăţii în cazul copiilor şi femeilor. Impactul asupra sănătăţii în urma expunerii la radiaţii ionizante nu se referă doar la apariţia cancerului sau leucemiei, ci şi la pierderea imunităţii şi fertilitate scăzută, şi un grad crescut de incidenţă a bolilor de inimă sau a unor mutaţii genetice în cazul nou-născuţilor.

„Studii realizate în Rusia au demonstrat că expunerea la radiaţii ionizante în cazul femeilor însărcinate a condus la mutaţii genetice, acestea fiind transmise la a treia şi a patra generaţie de copii”, a declarat Sascha Gabizon, director internaţional al Reţelei „Mediul şi Sănătatea Femeilor” – WECF.

„Victimele energiei nucleare nu vor fi niciodată despăgubite, având în vedere că industria nucleară plateşte asigurări artificial de mici, însemnând că atât contribuabilii actuali cât şi generaţiile viitoare vor plăti atât un preţ economic, cât şi cu sănatatea lor”, a mai adăugat Gabizon.

WECF este o reţea unică ce reuneşte peste 100 de organizaţii din lumea întreagă ce militează pentru drepturile femeilor şi un mediu curat. Aceasta lucrează în parteneriate multi-sectoriale, demonstrând alternative de dezvoltare durabilă la nivel local şi promovând politici globale echitabile şi sustenabile.

Fundaţia TERRA Mileniul III îşi reafirmă pe această cale poziţia clară împotriva construirii unor noi reactoare nucleare şi pentru închiderea treptată a celor existente.

„Atâta vreme cât neştiinţa şi neputinţa noastră de a soluţiona problemele energeticii nucleare vor rămâne în grija generaţiilor viitoare, energia nucleară nu poate fi considerată o soluţie în sprijinul dezvoltării durabile”, susţine Ioana Ciută, director executiv.

TERRA Mileniul III precizează că în România nu există niciun studiu comparativ pentru care să arate dacă în prezent există mai mule cazuri de leucemie sau cancer în Cernavodă faţă de alte oraşe sau faţă de perioada de dinanite de 1996 (data la care a fost pus în funcţiune reactorul 1), în ciuda semnalelor trase de organizaţii neguvernamentale cu privire la emisiile crescute de tritiu de care sunt responsabile reactoarele de tip CANDU.

Studiul complet este disponibil la adresa: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.27425/pdf

Te-ar mai putea interesa și
Călătoria cu metroul se scumpește masiv de la 1 ianuarie. Cât va costa o cartelă cu 2 și 10 călătorii
Călătoria cu metroul se scumpește masiv de la 1 ianuarie. Cât va costa o cartelă cu 2 și 10 călătorii
Metrorex propune majorarea tarifelor de călătorie cu metroul, începând de la 1 ianuarie 2025, tariful pentru o călătorie urmând să crească de la 3 lei în prezent la 5 lei, iar abonamentul......
„Autostrada Litoralului”: 11 oferte au fost depuse pentru construirea Alternativei Techirghiol. Va include pod peste canalul Dunăre – Marea Neagră
„Autostrada Litoralului”: 11 oferte au fost depuse pentru construirea Alternativei Techirghiol. Va include pod ...
Contractul pentru construcția Alternativei Techirghiol (30,59 km) are 11 oferte, anunță marți Cristian Pistol, directorul ...
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa în regim dual
Premieră: Romgaz scoate la licitație construcția primului său parc fotovoltaic. Va fi amplasat în Ardeal și va funcționa ...
Romgaz, primul producător de gaze din România, controlat de stat, a scos la licitație lucrările de construcție la primul ...
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania ungară MOL a depus ofertă să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria
Compania maghiară de petrol și gaze MOL și-a exprimat oficial interesul pentru achiziționarea rafinăriei Lukoil de la ...