Studiu: Cine va popula satele Europei post Covid-19. Vor sau nu românii să se mute la țară și să lucreze remote

Când toate restricțiile actuale generate de COVID-19 se vor încheia, majoritatea românilor (41%) spun că este puțin probabil să continue munca de acasă. Interesul pentru joburile remote a scăzut în comparație cu perioada anterioară pandemiei, arată un eurobarometru comandat de Comisia Europeană.
Ion Dobreanu - mar, 29 iun. 2021, 22:06
Studiu: Cine va popula satele Europei post Covid-19. Vor sau nu românii să se mute la țară și să lucreze remote

Departamentul pentru Agricultură al Comisie Europene a comandat un studiu printre europeni cu scopul de a identifica principalele trenduri în ceea ce privește modul în care cetățenii, fie că locuiesc în mediul rural, în marile orașe sau în zone peri-urbane, privesc viața la țară și problemele ei după ce au trăit experiența pandemiei.

Iar concluziile arată că orășenii  europeni sunt mult mai tentați acum decât înainte de pandemie să lucreze de acasă sau să se mute ori să viziteze mai des mediul rural. În România, ponderea celor care spun că este mai puțin probabil acum, decât înainte de Covid-19, să lucreze de acasă cel puțin o parte din timp este mai mare decât cea a celor care spun că sunt dispuși să facă acest lucru ( 41% vs 32% dintre patroni, angajați și lucrători).

În Europa, vorbind ca medie, interesul pentru munca de acasă este mai mare, cu 37% dintre repondenți afirmând că și-ar dori să muncească remote din când în când și 31% care spun că nu doresc muncă de la distanță.

De altfel, respondenții care locuiesc în orașe mari sunt cei mai predispuși să afirme că, după ce se va încheia pandemia, vor fi mai predispuși să lucreze de acasă decât în comparație cu perioada anterioară pandemiei (44% față de 32%-33% în sate, zone rurale nerezidențiale și orașe mici/medii).

Locuitorii din mediul urban sunt, de asemenea, mai predispuși să declare că, după pandemie, vor fi mai predispuși să viziteze zonele rurale pentru petrecerea timpului liber (57%-61% față de 50%-51% în zonele rurale).  Analiza socio-demografică relevă, de asemenea, că  proporția respondenților care și-au declarat intenția de a lucra remote  este mai mare în rândul celor cu vârste cuprinse între 25-39 de ani (39%) sau 40-54 de ani (37%), în comparație cu cei cu vârste de peste 55+ (32%).

Respondenții cu un nivel de educație mai ridicat sunt mai predispuși să spună că, post COVID-19, vor fi mai predispuși să viziteze zonele rurale în scopuri de agrement (57% dintre cei care și-au finalizat studiile la vârsta de 20 ani sau mai mult, față de 46% pentru cei care au făcut acest lucru la vârsta de 15 sau mai tineri).

Cea mai mare pondere a respondenților care lucrează și care susțin că ar lucra de acasă și după ce restricțiile Covid se vor elimina se află în Portugalia (59%), urmată de Austria și Țările de Jos (ambele cu 48%). În trei țări, mai mult de trei din zece respondenți spun că vor fi „mult mai predispuși” să lucreze de acasă cel puțin o parte din timp după pandemie: Irlanda (33%), Portugalia (32%) și Țările de Jos (31%).

Vor românii să se mute la țară ?

O altă întrebare pe care și-au pus-o cercetătorii este legată de probabilitatea ca, acum, spre deosebire de perioada anterioară Sars-Cov-2, europenii să se mute în mediul rural după ce pandemia va lua sfârșit.

Majoritatea românilor ( 55% dintre repondenți) au spus că este puțin sau foarte puțin probabil să se mute la sat, atitudinea lor fiind similară cu cea a europenilor priviți ca o medie ( 54%)

Dintre statele membre, Portugalia iese oarecum în evidență, cu 39% dintre respondenți care spun că, în comparație cu perioada de dinainte de pandemiei și când toate restricțiile actuale ale COVID-19 se vor încheia, vor fi mai predispuși să ia în considerare mutarea într-o zonă mai rurală (pentru rezidenții din mediul urban) sau într-o zonă mai puțin rurală (pentru rezidenții din mediul rural).

Cu toate acestea, în majoritatea țărilor, mai puțin de unul din cinci respondenți își exprimă această intenție.

Eurobarometru Flash a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de  25 841 de cetățeni ai UE, în vârstă de 15 ani și peste, în fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE.

Datele sondajului prezentate în acest raport sunt ponderate în funcție de proporțiile cunoscute ale populației.

 

Te-ar mai putea interesa și
Purcari a încheiat un contract de market maker pentru acțiunile sale cu InterCapital
Purcari a încheiat un contract de market maker pentru acțiunile sale cu InterCapital
Purcari Wineries Public Company Limited a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că, în conformitate cu prevederile Regulamentului A.S.F. nr.5/2018 privind emitenții de......
Drum Expres Craiova – Pitești: A început trasarea marcajelor pe tronsonul 1 VIDEO
Drum Expres Craiova – Pitești: A început trasarea marcajelor pe tronsonul 1 VIDEO
Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis ...
Senatul a votat pentru creșterea cotei de participare a României la FMI
Senatul a votat pentru creșterea cotei de participare a României la FMI
Senatorii au aprobat, marţi, în plen, în calitate de for legislativ decizional, un proiect de lege iniţiat de Guvern ...
Update 3: Biden a ordonat armatei SUA doborârea rachetelor iraniene. Atac armat la Tel Aviv. Patru morți și șapte răniți. Iranul și-a început atacul promis împotriva Israelului. A lansat peste 100 de rachete împotriva statului evreu
Update 3: Biden a ordonat armatei SUA doborârea rachetelor iraniene. Atac armat la Tel Aviv. Patru morți și șapte răniți. ...
Update 3: Preşedintele american Joe Biden a ordonat marţi armatei americane să "ajute Israelul să se apere" împotriva ...