Studiu: concentraţii de antibiotice, identificate în râuri din diferite regiuni ale globului

Din Europa în Asia sau Africa, concentraţiile de antibiotice identificate în anumite râuri din lume depăşesc cu mult nivelurile acceptabile, avertizează un studiu prezentat luni şi preluat de AFP.
Economica.net - lun, 27 mai 2019, 17:38
Studiu: concentraţii de antibiotice, identificate în râuri din diferite regiuni ale globului

O echipă de cercetători de la Universitatea din York a analizat probe prelevate din 711 locuri, aflate în 72 de ţări de pe şase continente, şi a detectat cel puţin unul dintre cele 14 antibiotice urmărite în 65% dintre eşantioane, potrivit unui comunicat dat publicităţii de universitatea britanică.

Oamenii de ştiinţă, care şi-au prezentat luni descoperirile cu ocazia unui congres desfăşurat la Helsinki, au comparat aceste eşantioane cu nivelurile acceptabile stabilite de grupul din industria farmaceutică AMR Industry Alliance şi care variază în funcţie de substanţă.

Potrivit constatărilor cercetărilor, metronidazolul, utilizat împotriva unor infecţii la nivelul pielii sau cavităţii bucale, este antibioticul care depăşeşte cel mai mult nivelul acceptabil, cu concentraţii de 300 de ori peste limită identificate într-un râu din Bangladesh. Un nivel peste limită s-a înregistrat şi în Tamisa.

Ciprofloxacina este, la rândul său, substanţa care depăşeşte frecvent pragul de siguranţă (în 51 dintre locurile analizate), în timp ce trimetoprimul, utilizat în tratamentul infecţiilor urinare, este cel mai des identificat.

„Până astăzi, cercetările referitoare la antibiotice au fost realizate în cea mai mare parte în Europa, America de Nord şi China. De cele mai multe ori, luând în calcul un număr restrâns de antibiotice”, a comentat John Wilkinson.

Potrivit acestui nou studiu, nivelurile acceptabile sunt depăşite cel mai adesea în Asia şi în Africa, dar celelalte continente nu sunt nici ele scutite, demonstrând că este vorba despre o ”problemă mondială”, se mai spune în comunicat, precizându-se că locurile cu cele mai multe probleme se află în Bangladesh, Kenya, Ghana, Pakistan şi Nigeria.

Descoperite în anii ‘1920, antibioticele au salvat zeci de milioane de vieţi luptând eficient împotriva unor afecţiuni bacteriene precum pneumonia, tuberculoza sau meningita.

După mai multe decenii însă, bacteriile au suferit mutaţii care le-au făcut rezistente la medicamente într-o asemenea măsură încât Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că omenirea nu va mai avea la un moment dat antibiotice eficace.

Bacteriile pot dezvolta rezistenţă atunci când pacienţii utilizează antibiotice de care nu au nevoie sau în cazul în care nu finalizează tratamentul, oferind bacteriei şansa de a supravieţui şi de a dezvolta imunitate.

Cercetătorii de la Universitatea din York evocă totodată şi o legătură cu prezenţa acestora în mediul înconjurător.

„Oameni de ştiinţă şi lideri politici au recunoscut din nou rolul pe care îl are mediul în problema rezistenţei la antibiotice. Potrivit datelor noastre, contaminarea râurilor ar putea fi un factor important”, subliniază un alt autor, Alistair Boxall, evocând ”rezultate îngrijorătoare”.

„Rezolvarea acestei probleme reprezintă o provocare imensă şi va necesita investiţii în infrastructurile de gestiune destinate deşeurilor şi apelor reziduale, reguli mai stricte şi curăţarea râurilor deja contaminate”, a adăugat acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Banco BPM respinge oferta nesolicitată de preluare făcută de UniCredit
Banco BPM respinge oferta nesolicitată de preluare făcută de UniCredit
Banco BPM SpA a respins marţi oferta nesolicitată de preluare a UniCredit SpA, spunând că oferta nu a fost convenită în prealabil, este prea scăzută şi ar putea afecta probabil locurile de......
Gazprom admite că nu va mai exporta gaze naturale în Europa de la 1 ianuarie 2025 – surse Reuters
Gazprom admite că nu va mai exporta gaze naturale în Europa de la 1 ianuarie 2025 – surse Reuters
Compania rusă de stat Gazprom se aşteaptă ca după 31 decembrie să nu mai fie livrate gaze către Europa via Ucraina, ...
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: Mă aştept Bulgaria şi România să adere pe deplin la spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: Mă aştept Bulgaria şi România să adere pe deplin la spațiul ...
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson (foto), s-a declarat convinsă, marţi, în plenul Parlamentului ...
Sezamo începe de astăzi livrarea de brazi naturali
Sezamo începe de astăzi livrarea de brazi naturali
Supermarketul online Sezamo anunță anunță că în cepând de astăzi și până pe 23 decembrie va livra brazi naturali ...