După haosul din prima săptămână de la anunțarea primului caz de infectare cu Covid-19 în România, consumatorii au devenit ceva mai cumpătați, fie pentru că și-au creat deja stocuri, fie pentru că s-au gândut să economisească. Astfel, nu s-au înregistrat creșteri ale vânzărilor mai mari comparativ cu cele observate în săptămâna anterioară, se arată într-un studiu realizat de compania de cercetare RetailZoom. Doar în cazul a 27 de categorii din 181 s-au raportat în continuare creșteri însemnate față de anterioarele șapte zile, trendul putând fiind explicat și prin ziua de 8 Martie. Aceasta întrucât au crescut vânzările cu peste 10% la categoriile specifice precum parfumurile, ciocolata, produsele de îngrjire a feței, dar și la produsele pentru gătit/cofetărie esențe, margarină.
De asemenea,în această săptămână nu sunt observate creșteri de preț mai mari de 5% comparativ cu media săptămânilor anterioare.
De departe cele mai mari creșteri, de 39,9% față de media primelor săptămâni ale acestui an s-au înregistrat la gustări dulci, acestă categorie incluzând categoriile de ciocolată. Și gustările sărate cresc însă. Se pare că starea de alarmare generală a crescut consumul și pentru categoriile chips, nuci, semințe, napolitane ce se situează pe o poziție superioară
în top în săptămâna 10 comparativ cu topul din săptămâna 9 (pe lângă cele de praline, batoane si tablete de ciocolată, bineînțeles).
„Psihologic vorbind bucuria sărbătorilor de primăvară este posibil să fi generat o pauză în frenezia asigurării de stocuri generate de teama extinderii Covid și a informațiilor despre cazurile din România ce abia începeau să apară”, explică specialiștii retailZoom.
În ceea ce privește vânzările de alimente în general, în cea de-a zecea săptămână a anului s-a raportat un plus de doar 3,4% față de media primelor opt săptămâni din an. Creșteri importante au fost însă la mâncarea gătită preambalată (plus 36,1%) și ulei și margarină (11,9%). „Categoriile de băcănie și conserve sunt cele care pierd poziții acum, cel mai probabil urmând să observăm reluarea creșterilor pe acest sector în săptămâna 12 (când s-a anunțat starea de urgență națională). Mălaiul este produsul care înregistrează scădere (minus 15,2% in timp ce făina menține o creștere de 10,6, iar zahărul își menține vânzările.
Mezelurile scad în vânzări, păstrând trendul săptămânii anterioare. Pentru carnea proaspătă preambalată și pentru conservele de carne se manifestă aceeași cerință, cu valori mai mici față de săptămâna anterioară.
Băuturile non alcoolice câștigă deasemenea în cotă, făcând parte din categoriile care își păstrează creșterile în săptăm â na 10 față de a 9 a Cea mai mare cre ștere este înregistrată la băuturi energizante și ice tea iar apa minerală își păstrează volumele din media săptămânilor 1-8. Berea alături de vermouth, păstrează creșteri, restul categoriilor alcoolice situându-se sub media vânzărilor pentru această perioadă.
Referitor la produsele de îngrijire personală, vânzările pe această cateorie s-au majorat cu 11,1% față de media primelor săptămâni din 2020, în timp ce la produsele pentru casă plusul a fost de numai 1%. Cel mai mult s-au căutat șervețelele de mâini și corp (plus 97%), parfurmuri (plus 79%),săpun (49%).
Întregul raport se referă la evoluția vânzărilor valorice (RON) în săptămâna 10 (2-8 martie) versus media primelor 8 săptămâni din 2020. Studiul este făcut pe baza datelor de vânzări ale Carrefour Hypermarket, Carrefour Market, Cora, dm, Inmedio , Mega Image (incl. Shop&Go ), Metro, Penny Market, Profi , Xpress . În total, peste 3.000 de magazine din comerțul modern interna țional. Au fost luate în calcul 181 de categorii alimentare , de îngrijire personală și a casei.