Studiu CSCI : unu din doi români cred că economia s-a îmbunătăţit
Potrivit unei cercetări sociologice realizată dce CSCI publicat pe site-ul infopolitic şi citat de Agerpres 44% dintre români consideră că, în momentul de faţă, România se îndreaptă într-o direcţie bună, iar 49% cred că direcţia spre care ţara se îndreaptă este una greşită.
Întrebaţi cât de mulţumiţi sunt în general de felul în care trăiesc, 57% dintre respondenţi se declară mulţumiţi, iar 43% sunt nemulţumiţi.
La întrebarea „credeţi că în 2015 veţi trăi mai bine, la fel sau mai prost decât în 2014” – 37% dintre cei chestionaţi au răspuns ‘la fel’, 33% au spus ‘mai bine’ şi 28% ‘mai prost’.
În ceea ce priveşte percepţia românilor faţă de Preşedintele Klaus Iohannis, acesta continuă, în luna august, să fie personalitatea politică în care românii au cea mai mare încredere – 59%, dar scade cu 19 procente faţă de decembrie 2014, când avea 78%, relevă un sondaj CSCI, făcut public de site-ul infopolitic.ro.
Cercetarea CSCI arată că, faţă de iunie 2015, scăderea lui Iohannis este de 10 procente.
Potrivit sondajului citat, preşedintele Klaus Iohannis este urmat, în ceea ce priveşte încrederea românilor în personalităţile politice, de Sorin Oprescu, care, cu 40% în august 2015, se situează la acelaşi nivel din decembrie anul trecut.
Datele CSCI mai relevă că premierul Victor Ponta beneficiază, în august, de 35% încredere, comparativ cu 36% în decembrie 2014, iar Călin Popescu – Tăriceanu – 33%, faţă de 36%.
În ordine, urmează Rovana Plumb – 28% încredere, în august, Mihai Răzvan Ungureanu – 27 %, Monica Macovei – 24%, Alina Gorghiu – 19%, Traian Băsescu şi Vasile Blaga – 18% şi Cătălin Predoiu – 17 %.
Pe de altă parte, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 41% dintre români spun că ar vota Noul PNL (PNL+PDL), iar 37% ar vota PSD.
UDMR şi Partidul M10 al Monicăi Macovei ar fi votate de 5% dintre români, iar ALDE, PMP şi PRU ar câştiga, fiecare, câte 3% din voturile românilor. UNPR ar fi votat de 2% dintre români, conform cercetării CSCI.
Studiul a fost realizat în perioada 10 – 17 august, pe un eşantion de 1.021 persoane. Tipul eşantionului: naţional, multistadial cluster, cu selecţia probabilistică a persoanelor. Eroarea limită este de plus/minus 3,1%, la un nivel de probabilitate de 95%. Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI.