Studiu: Cum se adaptează românii la contextul economic pentru a face față cumpărăturilor de Crăciun

De două ori mai mulți români decât restul europenilor declară că de Crăciun vor apela la mărcile proprii și la produse alimentare de origine locală, potrivit unor studii NielsenIQ. Contextul facilitează o orientare mai puternică spre valoarea demonstrată și spre sprijinirea economiei locale, iar în România există o asociere puternică în mintea oamenilor între marca proprie și originea locală.
Alina Stanciu - mie, 26 oct. 2022, 14:41
Studiu: Cum se adaptează românii la contextul economic pentru a face față cumpărăturilor de Crăciun

Cum era de așteptat, prețul devine provocarea dominantă pentru consumatori în perioada aceasta, în timp ce alte subiecte precum sustenabilitatea își pierd semnificația, indică datele a două noi rapoarte NielsenIQ realizate cu scopul de a evalua modul în care inflația prelungită a afectat comportamentul de consum al europenilor: Shopper Trends Pulse si NIQ Christmas study.

În Europa, deși sustenabilitatea este încă relevantă pentru cumpărători, doar 43% (față de 52% în 2019) declară că verifică produsele ecologice în timpul cumpărăturilor, iar preferința pentru produse locale a mai pierdut din importanță (48% fata de 56% in 2019).

De asemenea, 92% dintre consumatori au observat creșteri ale prețurilor la alimente și estimează că au cheltuit pe produse alimentare si articole de ingrijire personala în medie cu 18% mai mult față de 2019. (in Marea Britanie: 24%). În consecință, cumpărătorii europeni adoptă strategii de adaptare, concentrandu-se mai mult pe cumpărarea de produse esențiale (56%) sau pe a cumpăra mai puțin în general (31%). Totodată, depun eforturi suplimentare pentru a-și planifica și mai atent achizițiile. De exemplu, 71% dintre cumpărătorii europeni cunosc prețurile produselor alimentare, 62% profită de promoțiile speciale iar 81% merg cu o lista clară la cumpărături.

În unele piețe, discounterii beneficiază cel mai mult de reducerile din portofele, deoarece cumparatorii tind să aleagă magazinele pe baza raportului calitate-preț. În medie, cu 16% mai mulți consumatori decât în ​​2019 susțin că vizitează magazinele de discount.

Cu toate acestea, cu 47% din respondenti inca dispusi sa plateasca un pret premium, chiar si in aceste vremuri critice exista oportunitati pentru companiile din FMCG care vin cu o propunere avantajoasa de calitate-pret.

Ce se va întâmpla de Crăciun

Pe fundalul acestui scenariu destul de sumbru, aproape două treimi dintre respondentii europeni așteaptă cu nerăbdare Crăciunul, conform NielsenIQ Christmas study, realizat pe baza a 7.600 de interviuri in 8 tari.

66% dintre cumparatorii europeni pot fi considerati pasionati de Crăciun, pentru ei aspectele emotionale precum bucuria sarbatorilor in familie si sarbatorirea impreuna cu prietenii sunt foarte importante. In acelasi timp, 28% dintre consumatori vor fi mai reținuti de Crăciun. Acest grup este puternic afectat de cresterea prețurilor la gaze si energie si este probabil sa isi reduca cheltuielile de sarbatori ori sa le faca in avans, deoarece se asteapta la cresteri si mai mari de preturi la final de decembrie.

Promoțiile devin un factor cheie și pentru cumpărăturile de Crăciun: 32% declară că vor cumpăra mai multe produse la promoție – deși semnificativ mai puțin decât pentru ​​consumul de zi cu zi. Cu alte cuvinte, în ciuda faptului că bugetele sunt limitate, cumpărătorii nu vor renunța la achizițiile premium de Crăciun. Cele mai relevante categorii premium pentru ei sunt carnea proaspăta, brânza, fructele, vinul și cafeaua.

„Când vine vorba de Crăciunul din acest an, nu se observă insa doar pragmatism și vânătoare de promoții. Bucuria de a sărbători împreună cu cei dragi, emoțiile, dăruirea, nostalgia pentru amintirile și tradițiile din copilărie îți păstrează un rol important”, spun analiștii Nielsen.

37% din bugetul de Craciun este prevăzut pentru cadouri. În majoritatea țărilor, ca și în România, articolele de îmbrăcăminte, parfumurile, jucăriile, cardurile cadou și produsele gourmet sunt primele pe lista de achiziții pentru cadouri. Marca și preferințele personale sunt aici mai relevante decât pretul – cu toate acestea 68% vor acorda atenție Black Friday, vor cumpara unele produse în avans sau vor folosi oportunitățile date de reduceri speciale.

9 din 10 utilizatori declară că vor vizita direct magazinele online și doar 29% vor folosi social media în acest scop. „Această descoperire surprinzătoare ilustrează faptul că oameni au mai multă experiență cu e-commerce și știu unde au mai puțini pași de făcut în călătoria de cumpărături”, mai spune Vasi Dragomir, NielsenIQ Consumer Insights Lead Romania & Bulgaria.

NielsenIQ este o companie globala de masurare si analiza de date.

Shopper Trends Pulse si NIQ Christmas study coroboreaza constatarile studiilor efectuate in august/septembrie 2022 pe cateva piete europene importante (Germania, Franta, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Turcia, Polonia, Grecia si Romania).

Pentru Shopper Trends Pulse au fost realizate peste 7.700 de interviuri pe 8 piete europene.

 

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând că toate acele cheltuieli au fost făcute din banii săi personali, însă......
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...