Comerţul cu produse de larg consum a condus România pe poziţia a doua din lume într-un clasament realizat de The Economist pe baza evoluţiei comerţului. Institutul estimează pentru ţara noastră o creştere de peste 8% a vânzărilor în volum faţă de anul trecut şi ne încadrează la categoria „performerilor”, după Vietnam, unde vânzările s-au majorat cu 10% într-un singur an. Urmează Algeria (aproximativ 8%), China (7,8%) şi India (6,5%).
România a beneficiat anul trecut de o reducere a TVA la alimente, de la 24% la 9%, fapt ce a impulsionat consumul atât pe segmentul alimentar cât şi celelalte categorii.
În schimb, în Venezuela, Azerbaijan şi Ucraina s-au raportat cele mai mari scăîderi ale vânzărilor, de peste 27%, 11% şi respectiv 2,5%.
La nivel mondial, creşterea volumică a fost de 2,7%, iar pentru anul acesta specialiştii EIU susţin că dinamica va fi aceeaşi. Cu excepţia Americii Latine şi a statelor cu economii în tranziţie, unde se vor raporta scăderi ale volumelor vândute şi în 2016, restul lumii va fi pe creştere comparativ cu 2014. Orientul Mijlociu şi Africa vor performa chiar mai bine decât anul trecut, cu creşteri ce depăşesc uşor 3%. În Europa de Vest vorbim de un plus de aproximativ 1,5% în 2016, iar în America de Nord de 2%.
Cu toate acestea, retailerii vor continua să se confrunte cu problemele din 2015, respectiv scăderea profiturilor şi micşorarea cotelor de piaţă în favoarea discounterilor şi a magazinelor online. Toate acestea, coroborate cu efectele negative generate de ameninţarea atacurilor teroriste şi criza migranţilor, dar şi cu evoluţia tehnologiei vor face ca afacerile din comerţ să fie tot mai complicate.
EIU se aşteaptă ca lupta pentru banii consumatorului să îi determine pe retaileri să se folosească la nesfârşit de ocazii precum Black Friday pentru a-şi prelungi perioadele de discount. Deja asistăm la un fenomen Black Friday de o lună, cu efecte clare asupra clienţilor care îşi pierd din entuziasm.