„Creşterea producţiei industriale, avansul numărului de locuri de muncă şi efectele pozitive asupra sănătăţii, însoţite de o reducere accentuată a costurilor socio-economice asociate: Europa se îndreaptă către un viitor din ce în ce mai sustenabil cu ajutorul tranziţiei energetice”, arată studiul.
Potrivit acestuia, forţa de muncă din Uniunea Europeană urmează să crească cu până la 1,4 milioane de noi locuri de muncă până în 2030. În plus, înlocuirea tehnologiilor de producţie din surse termice cu cele electrice în transport şi în sectorul rezidenţial va permite îmbunătăţirea calităţii aerului, reducând costurile legate de poluare cu aproximativ 3 miliarde de euro până în 2030, potrivit News.ro.
Printr-un model econometric inovator, studiul estimează impactul tranziţiei energetice în desfăşurare – susţinută de creşterea ponderii electricităţii în consumul de energie, digitalizare şi generare de energie regenerabilă – asupra producţiei industriale, ocupării forţei de muncă şi sănătăţii în Uniunea Europeană, cu un accent special pus pe Italia, Spania şi România.