Studiu ING: Românii conduc în topul europenilor care cred că preţurile la case vor creşte

Mai mult de jumătate dintre clienţii intervievaţi într-un studiu ING Bank se aşteaptă ca preţul caselor să crească în următoarele 12 luni, la nivel european. România conduce clasamentul, cu 72% dintre respondenţi considerând că preţul caselor va creşte în următorul an.
Economica.net - mie, 11 oct. 2017, 12:51
Studiu ING: Românii conduc în topul europenilor care cred că preţurile la case vor creşte

„Cel de-al șaselea studiu anual ING International Survey Homes and Mortgages 2017, care a analizat opiniile europenilor cu privire la prețurile de pe piața locuințelor, indică un procent de 59% care se așteaptă la o creștere a prețurilor în următoarele 12 luni, cu 3 puncte procentuale mai mare față de anul trecut”, anunţă un comunicat al băncii. În cadsrul studiului comandat de bancă au fost ointervievaţi 15.000 de europeni din 15 ţări.

România conduce clasamentul europenilor, cu 72% dintre respondenți care consideră că prețul caselor va crește în următorul an, urmată de Spania (66%) și Cehia (65%). „Clasamentul poate fi explicat prin faptul că cele trei țări au o economie în creștere. Față de studiul realizat anul trecut, numărul românilor care sunt pesimiști în legătură cu evoluția prețurilor a crescut cu 20 de puncte procentuale, cea mai mare creștere dintre țările europene; de menționat însă că aceștia se așteaptă la o creștere ușoară”, explică studiul citat.

Pe de altă parte, în Marea Britanie, procentul celor care cred că prețul caselor va crește s-a diminuat din 2016 cu 13 puncte procentuale, de la 57% la 44%.

ING Bank, comentează însă că, ultimele date ale Fondului Monetar Internațional indică o creștere constantă în unele țări a prețurilor pentru locuințe relativă la venituri, ceea ce înseamnă ca acestea devin mai puțin accesibile. Studiul ING a ajuns la o concluzie similară, unde trei din cinci (61%) europeni cataloghează locuințele ca fiind prea scumpe.

„În timp ce prețurile continuă să crească, consumatorii pot pica în plasa unei false senzații de securitate și pot face un efort financiar mai mare în consecință, pentru a beneficia un preț mai favorabil”, precizează banca. Aceasta foloseşte în sprijinul informaţiilor şi câteva informaţii statitice: două din cinci persoane (41%) care și-au bugetat costurile totale pentru o locuință recunosc că au depășit sau au fost la limita de sus a sumei bugetate inițial. În plus, un sfert (23%) dintre respondenții europeni au cheltuieli de mentenanță sau administrative mult mai mari decât anticipaseră. Nu mai puțin de 20% dintre respondenți se confruntă cu dificultăți în plata ratei sau chiriei la casă.

În consecință, multe persoane pot rămâne fără venituri disponibile pentru alte cheltuieli sau economii. Doar 29% dintre europeni pot să declare că piața locuințelor din țara lor este pe drumul cel bun, în timp ce 45% sunt în dezacord. „Europenii vâd întregul proces de a-și căuta o casă destul de scump; mulți dintre ei au ajuns cu cheltuielile la limita de sus sau le-au depășit iar unii au costuri recurente acum mult mai mari decât au estimat. În consecință, mulți resimt dificultățile de a plăti rata sau chiria la casă în fiecare lună”, a declarat Nathalie Spencer, specialist comportamental ING.

Cu toate acestea, tot mai mulţi europeni aleargăî să îşi facă rate noi pentru a mai cumpăra o casă.
Studiul ING International Survey Homes and Mortgages 2017a fost realizat de Ipsos printr-un chestionar aplicat online. Au fost chestionați cetățeni din 15 țări: Austria, Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie, Australia și Statele Unite ale Americii. Chestionarul a fost aplicat în perioada 2 – 22 iunie 2017.

Studiul ING International Survey este realizat de câteva ori pe an de ING eZonomics și vizează aspecte legate de finanțe personale și stil de viață – combinând concepte legate de educația financiară, finanțe personale și economie comportamentală pentru a genera recurent informații practice referitoare la modul în care oamenii își gestionează banii și cum acest lucru le impactează viața.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...