Studiu: Investiţiile în securitatea cibernetică rămân o prioritate, în pofida crizei Covid-19

02 10. 2020
t225716176_g_70872200

Totodată, ponderea investiţiilor în securitatea cibernetică raportat la totalul cheltuielilor IT a crescut de la 23%, în 2019 la 26%, în 2020 pentru IMM-uri, respectiv de la 26% la 29% pentru companii.

În acest sens, bugetele dedicate securităţii IT continuă să crească de la an la an, dar per total au scăzut de la o medie de 1,2 milioane de dolari, în 2019, la 1,1 milioane de dolari, în 2020 în rândul IMM-urilor, şi de la o medie de 74,1 milioane de dolari la 54,3 milioane de dolari pentru companiile mari.

În termeni monetari, întreprinderile mici şi mijlocii au alocat, în medie, 275.000 de dolari securităţii cibernetice, în timp ce corporaţiile au investit 14 milioane de dolari, iar majoritatea companiilor se aşteaptă ca aceste cifre să crească, în următorii trei ani, cu 11% pentru corporaţii şi cu 12% pentru IMM-uri. Pe de altă parte, 17% dintre companii cred că bugetele respective vor rămâne cel puţin ca anul acesta, însă una din zece (10%) societăţi au declarat că vor cheltui mai puţin pentru securitatea IT.

Potrivit raportului Kaspersky, aproape o treime (32%) din managementul de top intervievat nu vede niciun rost să investească atât de mulţi bani în securitatea cibernetică pe viitor.

În ceea ce priveşte IMM-urile, motivul reducerii cheltuielilor în această zonă este dictat în primul rând de necesitatea de a reduce în general cheltuielile şi de a optimiza bugetele (29%).

„Anul 2020 a pus multe companii în situaţii la care au fost nevoite să reacţioneze, motiv pentru care şi-au concentrat cu înţelepciune toate resursele şi eforturile pentru a rămâne pe linia de plutire, Chiar dacă bugetele sunt revizuite, nu înseamnă că securitatea cibernetică trebuie să coboare pe lista de priorităţi. Recomandăm ca acele companii care sunt obligate să cheltuiască mai puţin pentru securitatea cibernetică în următorii ani, să fie inteligente în acest sens şi să utilizeze fiecare opţiune disponbilă pentru a-şi consolida protecţia – apelând la soluţii de Securitate gratuite, disponibile pe piaţă şi introducând programe de conştientizare a securităţii în întreaga organizaţie. Aceştia sunt paşi mici care pot face diferenţa, în special pentru IMM-uri”, a spus Alexander Moiseev, Chief Business Officer la Kaspersky.

Raportul Kaspersky, bazat pe un sondaj efectuat pe mai mult de 5.000 de practicieni IT şi de securitate cibernetică, ţine cont de tendinţele recente ale economiei securităţii IT şi modul în care acestea se corelează cu evenimentele din acest an.