23% dintre subiecţii sondajului au răspuns că au foarte multă încredere în DNA, în timp ce 40% au spus că au multă încredere. 21% au manifestat puţină încredere în această instituţie, iar 12% foarte puţină. În DIICOT, 16% dintre cei intervievaţi au foarte multă încredere, 39% multă încredere, pe când 37% manifestă încredere puţină sau foarte puţină.
Procentul încrederii scade atunci când este vorba de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), dar cei care au încredere în această instituţie sunt mai mulţi decât cei care nu au. Astfel, 48% din subiecţi manifestă multă şi foarte multă încredere faţă de ICCJ, în timp ce 44% arată puţină şi foarte puţină încredere.
La polul opus se află judecătorii, faţă de care, potrivit IRES, românii exprimă multă şi foarte multă încredere în proporţie de 37%, în timp ce 58% afişează încredere puţină şi foarte puţină. Acelaşi procent de 37% încredere este valabil şi în cazul tribunalelor, dar aici procentul celor cu puţină şi foarte puţină încredere în această instituţie este de 57%.
Justiţia, în general, este cotată de subiecţii IRES cu 41% încredere (6% foarte multă încredere şi 35% multă încredere), în timp ce 56% răspund că au puţină şi foarte puţină încredere în ea.
Pe de altă parte, 15% dintre subiecţi au răspuns că au foarte multă încredere în şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, 28% multă încredere, tot 28% puţină încredere, 17% – foarte puţină, iar 9% au răspuns că nu o cunosc.
În ceea ce o priveşte pe Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei şi fost candidat la Preşedinţie, 5% au declarat că au foarte multă încredere în aceasta, 18% – multă încredere, 34% – puţină încredere, 34% – foarte puţină încredere, iar 5% au răspuns că nu o cunosc.
Procurorul general Tiberiu Niţu este, potrivit datelor IRES, necunoscut de mai mult de un sfert dintre români. Din totalul subiecţilor, 6% manifestă foarte multă încredere în Niţu, 24% – multă încredere, 28% – puţină încredere, 12% – foarte puţină, în timp ce 27% au răspuns că nu îl cunosc pe Niţu.
Sondajul este de tipul multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional şi a fost realizat pe un eşantion de 1.118 indivizi de 18 ani şi peste. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 3%.