Conform israelienilor, rezultatele studiului lor sunt similare cu cele prezentate de BioNTech și Pfizer la începutul săptămânii, un semnal că injecțiile de rapel ar putea fi cheia pentru a proteja împotriva infecției cu varianta nou identificată a COVID-19.
Realizat de Centrul Medical Sheba și Laboratorul Central de Virologie al Ministerului Sănătății, studiul a comparat reacțiile a 20 de persoane care au primit două doze de vaccin cu cinci – șase luni mai devreme cu același număr de indivizi care au primit un rapel cu doar o lună în urmă.
„Oamenii care au primit a doua doză acum cinci sau șase luni nu au o capacitate suficientă de neutralizare a variantei Omicron. Asta deși au protecție împotriva tulpinii Delta”, a declarat Gili Regev-Yochay, directorul Unității de Boli Infecțioase din Sheba.
„Vestea buna este că odată cu doza de rapel protecție crește de aproximativ o sută de ori. Există o protecție semnificativă a dozei de rapel. E drept că este mai mică decât capacitatea de neutralizare impotriva variantei Delta de aproximativ patru ori”, a menționat oficialul.
Echipa israeliană a menționat că a lucrat cu virusul real, în timp ce companiile au folosit ceea ce este cunoscut sub numele de pseudovirus, care a fost conceput pentru a avea mutațiile caracteristice ale Omicron.
Cercetarea israeliană urmează unui studiu din Africa de Sud care a descoperit că varianta Omicron poate ocoli, parțial, protecția oferită de doar două doze ale vaccinului.