Studiu: Peste 57% dintre români alocă între 100-300 de lei pentru a cumpăra rechizite şcolare

Economica.net
09 09. 2018
ar131323521374322_06940500

Totodată, unul din patru români cheltuie în medie între 300-600 de lei, în vreme ce 8% dintre cumpărători alocă mai mult de 600 de lei pentru rechizite. Tot 8% alocă şi mai puţin de 100 de lei, potrivit studiului.

În plus, 37% dintre români spun că vor cumpăra rechizitele necesare după data de 10 septembrie, potrivit studiului.

„Puţin peste 27% le-au cumpărat deja cu 1-2 săptămâni înainte, în vreme ce doar 8% dintre respondenţi s-au ocupat de acest aspect din timp, cu mai mult de o lună înainte de începerea anului şcolar”, se arată în studiu.

Explicaţia stă în faptul că părinţii aşteaptă recomandările învăţătorilor şi profesorilor, pentru a şti ce anume să cumpere, potrivit studiului. Astfel, 87% dintre cumpărători au declarat că aleg rechizitele în funcţie de ce spun cadrele didactice şi doar 6% dintre ei apelează la alte surse pentru recomandări. În plus, cumpărăturile sunt făcute, în peste 66% din cazuri, de la hypermarket sau supermarket.

„Doar unul din 4 români intră într-o librărie pentru a cumpăra rechizitele necesar şi doar 3,3% dintre ei le cumpără online. Mai mult, peste 48% dintre români cumpără rechizitele pentru un singur semestru, faţă de 28% dintre ei care le cumpără pentru tot anul şcolar”, se arată în studiu.

În ceea ce priveşte preţul, părinţii pun la egalitate reducerile şi preferinţele copiilor. Astfel, un procent de 39% dintre respondenţi au declarat că preţurile reduse şi promoţiile primează, în vreme ce 38% îşi ascultă mereu copiii când vine vorba să aleagă rechizitele pe care aceştia le vor folosi la şcoală.

Unul din doi români spune că cei mai mulţi bani se duc pe lucrurile mărunte, precum caiete, pixuri sau creioane, în vreme ce 17% dintre ei consideră că cele mai mari cheltuieli sunt cele legate de uniformele şcolare.

„Următoare în top sunt manualele şi ghiozdanele. Cu toate acestea, 6 din 10 români sunt siguri că în timpul anului şcolar vor cheltui şi mai mult pe rechizite decât au făcut-o în timpul cumpărăturilor de dinainte de 10 septembrie”, se arată în studiu.

Întrebaţi dacă reducerile din această perioadă li se par reale, 4 din 10 români au răspuns că nu. Astfel, 28% dintre respondenţi cred că promoţiile şi discount-urile afişate sunt reale, iar peste 30% dintre ei nu au ştiut ce să răspundă.

Studiul a fost efectuat de 4Service Group România pe un eşantion de 942 de respondenţi din mediul urban, în perioada august-septembrie 2018.