Studiu: Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut la 17,2% din totalul consumului, în martie 2018

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în luna martie 2018, cu 1,6 puncte procentuale faţă de ianuarie 2018, până la 17,2% din totalul consumului, potrivit unui studiu de profil remis, duminică, AGERPRES. De asemenea, în primul trimestru al acestui an, media comerţului ilicit este de 16,4%, cu 0,7 puncte procentuale mai mare comparativ cu perioada similară din 2017.
Economica.net - Dum, 22 apr. 2018, 09:11
Studiu: Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut la 17,2% din totalul consumului, în martie 2018

„Patru dintre cele opt regiuni ale ţării înregistrează în martie creşteri semnificative ale comerţului ilicit cu ţigarete. Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, cu o majorare de 5,5 puncte procentuale (p.p.) până la 43,2%. Cea mai importantă revenire pe creştere e notată în vest, plus 9,3 p.p. până la 27%. Majorări ale comerţului ilegal se înregistrează şi în sud-vest, de 6 p.p. până la 19,9%, iar în sud – est de 3,5 p.p. până la 16,4%. Din punct de vedere al provenienţei, ‘cheap whites’ continuă să fie principala sursă, aflându-se în creştere cu 5,7 p.p. până la 55,9%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este în scădere accelerată cu 11,1 p.p. în martie faţă de ianuarie, până la 21,2%. Ucraina, ca sursă de provenienţă este în uşoară creştere (2,7 p.p. până la 15,6%), iar Serbia este relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research, compania care a realizat studiu.

La rândul său, Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobaco, a precizat că Ministerul de Finanţe trebuie să aplice cât mai repede pachetul de măsuri anunţate recent, respectiv actualizarea legislaţiei în domeniul contrabandei şi securizarea frontierelor.

„În contextul creşterii contrabandei cu 1,6 puncte procentuale, nu ne putem dori decât ca Ministerul de Finanţe să aplice cât mai repede posibil pachetul de măsuri anunţate recent: actualizarea legislaţiei în domeniul contrabandei, în urma consultării cu toate părţile interesate, şi securizarea frontierelor, prin dotarea corespunzătoare a autorităţilor direct responsabile. Aceste măsuri, pe care le susţinem şi pe care le considerăm fundamentale în lupta cu contrabandiştii, nu suportă amânare, rezultatele lor compensând categoric costurile. Contrabanda finanţează reţelele de crimă organizată, blochează dezvoltarea regiunilor de frontieră şi reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii statului, aşa că ne bucurăm că stoparea ei devine o prioritate pentru Ministerul de Finanţe ?i, implicit, pentru Guvernul României”, a spus Ileana Dumitru.

Reprezentatul JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, Gilda Lazăr, susţine că piaţa neagră a ţigaretelor nu e o falsă problemă, în condiţiile în care bugetul statului pierde sute de milioane de euro, care se văd în încasările din accize şi taxe.

„În timp ce activiştii antitutun scriu proiecte de lege pe care unii parlamentari le copiază, primii ca să justifice finanţarea primită de la Fundaţia Bloomberg, ultimii ca să câştige capital de imagine, bugetul statului pierde. Iată că piaţa neagră nu e o falsă problemă, aşa cum susţin oengiştii. Pierderile de sute de milioane de euro sunt reale şi se văd în încasările din accize şi taxe”, a declarat Lazăr.

Ea susţine că în regiunile de frontieră sunt localităţi fără nicio bază economică, în care familii întregi supravieţuiesc aproape exclusiv din contrabandă. „În zona de nord-est, în sate şi comune, 90% din ţigaretele comercializate sunt vândute pe sub tejghea şi alimentează piaţa neagră. Pentru noi, implicarea în rezolvarea acestor probleme grave e o obligaţie. Ca urmare, sprijinim cea de-a şaptea campanie regională anticontrabandă, intitulată ‘Contrabanda e hoţie! Te bagă la puşcărie’ şi lansată în parteneriat de Poliţia de Frontieră, Poliţia Română şi ANAF, prin Direcţia Generală a Vămilor”, a adăugat directorul Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Bogdan Lari Mihei, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a arătat că în primul trimestru al anului 2018, echipele de control vamal au confiscat un număr de peste 3,1 milioane de ţigarete şi 361 de kilograme de tutun.

„În primul trimestru al anului 2018, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local, au confiscat un număr de 3.123.592 ţigarete şi 361,85 kg tutun, derulând în acelaşi timp şi activităţi de control în cadrul acţiunilor organizate în comun cu DGAF, IGPR şi IGPF. Direcţia Generală a Vămilor, prin structurile sale de specialitate, va intensifica acţiunile de supraveghere şi control vamal privind verificarea respectării condiţiilor prevăzute de lege în legătură cu introducerea în ţară, deţinerea, depozitarea, marcarea, comercializarea şi transportul produselor din tutun prelucrat în zonele de la frontiera României cu Republica Moldova şi Ucraina”, a declarat vicepreşedintele ANAF.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...