Maşina este un mijloc de transport fără de care 5% dintre români nu pot trăi, iar pentru patru din zece reprezintă o necesitate, se arată într-un studiu realizat de compania de cercetare Ipsos Research, cu ocazia Zilei europene fără maşini, ce se organizează în fiecare an pe 22 septembrie, cu scopul de a promova alternativele la automobilul personal.
Potrivit studiului, întrebaţi ce reprezintă maşina în viata lor, românii oferă două mari definiţii: la un pol, maşina este considerată absolut indispensabilă/ o necesitate (4 din 10 romani), în timp ce la polul opus, 3 din 10 români au definit-o ca fiind o comoditate, doar un mijloc de transport oricând la îndemana. Aproximativ 1 din 10 români consideră maşina ca fiind un ajutor (12%) sau un element de confort (7%).
Pentru 5% dintre români, masina este însă cel mai important lucru din viaţa lor, acest lucru fiind valabil în special pentru tinerii şoferi cu vârste între 18 si 24 de ani, în rândul cărora proporţia celor care nu pot trăi fără autoturismul lor creşte la 11%.
În ciuda traficului, bucureştenii sunt cei care apreciază cel mai mult rolul maşinii de a economisi timp (13%), prin comparaţie cu rezultatul total la nivel de ţară (3%).
3 din 10 români conduc în prezent o maşină
În acest moment, 28% dintre români conduc o maşină, indiferent că este una personală sau una în interes de serviciu. Mediul de rezidenţă este un factor important în determinarea incidenţei şoferilor, prin urmare în mediul urban 31% dintre români sunt şoferi activi, în timp ce în mediul rural proportia scade la 22%. În rândul şoferilor, 70% sunt barbati şi 30% femei.
10% dintre bucureşteni merg cu taxiul
Chiar dacă nu sunt neaparat şoferi, 40% dintre locuitorii capitalei circulă cu maşina cel puţin săptămânal. Tot în intervalul unei saptamani obişnuite, RATB-ul este utilizat de peste 70% din populatia capitalei, metroul de peste 50%, microbuzul de 20% dintre acestia, iar taxiul de 10%.
Bicicleta – un trend inca emergent
De asemenea, aproximativ 1 din 5 romani (18%) au acasa o bicicleta pe care o şi folosesc, proporţia fiind semnificativ mai ridicată în mediul rural (24%), unde condiţiile specifice fac mai la îndemână deplasarea cu un alt mijloc de transport decât autoturismul. Profilul celor ce se deplaseaza cu bicicleta este unul mai degraba masculin şi foarte tânăr (18-24 ani). În timp ce campioni la mersul pe bicicleta sunt românii din sudul şi sud-vestul tarii, doar 15% dintre bucureşteni utilizează acest mijloc de transport.
Cercetarea Ipsos s-a desfasurat in luna august-septembrie 2015, pe un esantion de 1200 respondenti cu vârste cuprinse între 18 si 64 ani, reprezentativ pentru populaţia României.
Ziua europeană fara masini, initiativa a Comisiei Europene si promovata de Uniunea Europeana, a inceput sa fie marcata in mai multe orase de pe continentul european din 1999. Ideea a castigat teren si în alte parti ale lumii, în orase, precum Montreal, Seul si Tokyo. În prezent, se celebreaza în peste 2.000 de orase din 40 de tari de pe tot mapamondul. Centrele oraselor se inchid circulației auto, promovand ca alternative mersul pe jos, bicicleta, transportul public si alte forme de deplasare ecologice.
Ipsos Research Romania este parte a grupului francez Ipsos – locul 4 intre companiile globale specializate in studii de cercetare de piata. La nivel international, grupul Ipsos, listat la Bursa din Paris, este prezent in 87 de tari, compania operand sondaje online si offline pentru mai mult de 5.000 de clienti.