Studiu: Șase din 10 români intenționează să cumpere cel puțin un produs sau serviciu de Black Friday. Jumătate vor merge fizic în magazine
Chiar dacă majoritatea românilor sunt îngrijorați de inflație (79%) și costul ridicat al vieții (64%), aceștia plănuiesc să profite de perioada reducerilor de Black Friday pentru a achiziționa produsele pe care și le doresc, arată un studiu realizat de MKOR Consulting. Pentru românii cu venituri mici, Black Friday este o ocazie bună de a achiziționa produse pe care altfel nu și le permit. Iar unu din trei români care intenționează să cumpere la reducere de Black Friday fac asta pentru că obișnuiesc să cumpere la promoție de obicei, nu doar cu această ocazie.
Datele confirmă apetența ridicată a românilor pentru promoții în general, comportament adoptat din ce în ce mai mult în contextul economic actual. Astfel, în ultimele 6 luni 78% dintre aceștia declară au căutat mai mult produse aflate la oferte, fiind o soluție preferată în principal de Millenials, cei cu venituri mici și părinți (83%).
Cât despre tineri și cei cu venituri mari, 71% dintre cei din Generația Z și Millennials vor cumpăra de Black Friday, persoanele cu venituri mari (>5000 lei) și părinții (68%) manifestă, de asemenea, un interes mai pronunțat pentru ofertele de Black Friday. Per total, mai bine de jumătate dintre consumatori și-au făcut planuri pentru reducerile din luna noiembrie.
Conform datelor oferite de MKOR Consulting prin intermediul studiului Cumpărăturile de Black Friday în 2022, 6 din 10 români intenționează să cumpere cel puțin un produs sau serviciu cu această ocazie.
Articolele de Fashion sunt primele pe lista celor din Generația Z (48%), în timp ce electronicele și electrocasnicele sunt căutate cu prioritate de restul segmentelor de vârstă. Produsele IT&C sunt vizate în principal de persoanele cu venituri mari.
Majoritatea cumpărătorilor (80%) nu au un buget fix, ci vor aloca sumele cheltuite în funcție de ce oferte vor găsi.
Cei care deja știu cât vor să cheltuiască de Black Friday anul acesta s-au orientat în funcție de resursele financiare disponibile (7 din 10), dar și în funcție de factori externi precum prețul produselor pe care vor să le cumpere (52%) sau contextul economic actual (25%).
În ceea ce privește factorii de care vor ține cont atunci când vor realiza cumpărăturile, 7 din 10 români au răspuns că vor avea în vedere resursele financiare de care dispun.
Jumătate din consumatori vor lua în considerare prețul produselor sau serviciilor pe care intenționează să le achiziționeze, iar 25% contextul economic actual.
Preferința pentru ecommerce se menține și în cazul cumpărăturilor de Black Friday. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre consumatori și-au arătat intenția de a face cumpărături și în magazinele fizice din țară în această perioadă.
Mediul online este preferat și când vine vorba de căutarea de informații privind ofertele disponibile de Black Friday.
„Black Friday 2022 are loc într-un context economic particular, cu care nu ne-am mai întâlnit până acum. Urmărind trendurile privind comportamentul consumatorului din România, ne-am propus să identificăm particularitățile celui mai mare eveniment de reduceri al anului. Așadar, am analizat comportamentul consumatorilor în ultimele 6 luni și am identificat care sunt principalele lor îngrijorări în perioada următoare, precum și cum impactează acestea cumpărăturile de Black Friday 2022.”, menționează Corina Cimpoca, fondatoarea MKOR Consulting.
Datele sunt extrase din studiul Cumpărăturile de Black Friday în 2022, realizat de MKOR Consulting prin intermediul Panelului MKOR. Eșantionul a fost de 530 respondenți, reprezentativ național pe criterii de gen, vârstă (18-65 de ani) și distribuție geografică