„Dacă în 2021 am avut o creștere a industriei online cu 25-30%, anul anterior de 6-9%, anul acesta va fi zero – minus 6%. Primele rezultate anul acesta la cei care au furat startul de Black Friday sunt între minus 6% și minus 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Estimez că va fi un rezultat modest. Amazon, spre exemplu, estimează minus în vânzări de sărbători, dar poate că românii ne vor livra o surpriză și vor cumpăra activ”, a declarat Ion Sturza, fondatorul elefant.ro, în cadrul evenimentului Retail Arena.
„Cineva îmi spunea că începe să dispară, ca și în perioada 2008-2009, clasa mijlocie, adică exact cei care stimulează consumul mediu sau mediu- superior”, a mai spus Ion Sturza.
Din cauza inflației care îi face pe consumatori să cumpere produse de prim preț sau chiar contrafăcute, acesta se așteaptă la reduceri ale businessurilor ce au legătură cu retailul online ( magazine online, curierat, fulfillment, delivery) cu 20% și la „restructurarea profundă a proiectelor de investiții, a resurselor umane și a investițiilor în tehnologie”.
În plus, antreprenorul se așteaptă la restructurări pe piața forței de muncă. „Este o presiune în piața muncii. Companiie au început să pună pe freeze (a îngheța n.red) angajările și sa reducă cheltuielile cu HR. (…)Productivitatea a scăzut dramatic, inclusiv în companiile mele. În pandemie au explodat instrumentele de comunicare și toate așteptările arătau că acestea vor genera o creștere a productivității și că vor avea loc disponibilizări. În realitate, s-a produs doar dezangajarea angajaților și productivitatea a scăzut. Totul vine din cauza problemelor sociale și psihologie profunde și cred că trebuie purtată o discuție sinceră cu angajații. Hai să ne mobilizăm și să venim la birou măca 3-4 zile”, a explicat antreprenorul.
Nu mai sunt bani pentru a subvenționa prețurile. Soluțiile: Restructurările și transmiterea costurilor către consumatori
Sturza estimează, de asemenea, că practica subvenționării prețului pentru a câștiga cotă de piață nu va mai fi folosită de prea mulți jucători din piață. Astfel, clienții români ar trebui să se obișnuiască cu mai puține gratuități precum transportul gratuit, vouchere sau alte astfel de avantaje.
„Sunt companii ( Vivre Deco SRL spre exemplu, n.red) care au reușit anul trecut să ridice bani din IPO (ofertă publică inițială) și să facă investiții în prețuri. Practic, subvenționează prețul mărfii pentru cotă de piață. Și aici este marea provocare. Clienții s-au deprins cu reduceri, vouchere cadou, transport gratuit sau tot felul de gratuități subvenționate de acționarii mai bogați ai companiilor respective. Acum, cu mici excepții reprezentate de companii cu acționari mai bogați, există o dilemă mare: continui să subvenționezi această creștere care nu mai are de unde veni, pentru că apetitul consumatorului scade, sau revii la logica economică normală”, a mai explicat antreprenorul potrivit căruia elefant.ro va pune în practică ambele strategii de business.
„Noi avem astăzi costul creditului de 12-13 procente. Anul trecut era 2-3 procente. Noi avem astăzi condițiile minus 20 de procente față de anul trecut. Gross margin este la majoritatea este între 15 si 25 de procente. Acum soluția este să faci restructurări destul de drastice și trecerea costurilor către consumatori, care inveitabil va duce la modelul de reducere a vânzărilor”.
„Cred că o companie din online este în permanentă restructurare. Trebuia făcută în 2020 când lucrurile păreau fantastic de bune. Mulți au investit în stocuri, depozite și soluții tehnice, care păreau necesare. Surpriza este că astazi, cu soluții outsoursate modeste ca funcționalitate, oamenii vând în veselie fake-uri”, explică Sturza.
Potrivit acestuia, și companiile din grupul elefant au investit în fullfilment, stocuri, soluții tehnice care nu sunt susținute azi de creșterea aceea pe care ne-o doirm să o avem de 20-30%.
Revine interesul pentru produsele contrafăcute
Fondatorul elefant mai atrage atenția că inflația a readus interesul față de produse contrafăcute. Românii nu mai au bani pentru produse de brand, dar continuă să și le dorească ceea ce face ca această piață a produselor falsificate să înflorească din nou.
„Au reapărut și se promovează foarte activ în social media fake-urile. 8 din 10 parfumuri din piață sunt fake-uri din Turcia, spre exemplu”, spune fondatorul elefant.ro care s-a confruntat cu această problemă inclusiv cu unii dintre retailerii care vindeau prin marketplace Elefant.
„Cine va supraviețui anul acesta și anul viitor va avea viitor. Cel mai complicat va fi pentru magazinele online generaliste care încă speră să dezvolte un marketplace. Partea bună este că inflația cred că a ajuns la un vârf.
Grupul Elefant, care administrează platforma Elefant Online, a raportat în primul semestru al acestui an o cifră de afaceri de 95,3 milioane lei, cu 11% mai puțin faţă de perioada similară a anului trecut. Comania a avut pierderi de 12 miloane lei, pe fondul diminuării puterii de cumpărare a clienţilor şi al modificării preferinţelor de consum, dintre online spre librării fizice, potrivit raportului financiar.