Secretarul Trezoreriei, Jack Lew, care apreciase iniţial că măsurile extraordinare de finanţare pot dura până la începutul lui martie, a afirmat într-o scrisoare publică trimisă Congresului de ministerul din subordinea sa că acestea se vor epuiza ‘la sfârşitul lui februarie’.
Plafonul datoriei americane, a cărui majorare este o prerogativă a Congresului, va fi atins pe 7 februarie.
Dincolo de această dată, pentru a continua să funcţioneze, statul federal va trebui să facă apel la măsuri de finanţare excepţionale – cum ar fi suspendarea participaţiilor la fondurile de pensii ale funcţionarilor -, aşa cum s-a întâmplat în toamnă.
Trezoreria atrage atenţia că în cazul de faţă recurgerea la măsurile excepţionale amintite este limitată, pentru că februarie este luna rambursării către contribuabilii americani a impozitelor prea mari încasate.
‘Termenul lăsat (…) de măsurile de finanţare excepţională este mult mai scurt decât în 2011 şi 2013’, a recunoscut Jack Lew în această scrisoare, referindu-se la conflictele cu Congresul pe tema majorării plafonului datoriei.
‘Mai ales pentru că guvernul trebuie să facă faţă unor importante ieşiri din Trezorerie din cauza rambursării impozitelor’, a adăugat el. Ministrul american a precizat că, anul trecut în februarie, statul a plătit 230 de miliarde de dolari, în loc de 45 de miliarde de dolari pentru o lună obişnuită.
Impozitele pe venitul în Statele Unite sunt prelevate la sursă întreg anul, iar în februarie-martie statul returnează excesul încasat.