SUA anchetează JPMorgan pentru că ar fi angajat copiii unor oficiali chinezi ca să obţină afaceri
Într-un astfel de caz, JPMorgan l-a angajat pe fiul unui fost şef al autorităţii de reglementare financiară din China, care conduce în prezent conglomeratul fianciar de stat China Everbright Group, arată documentul. După ce l-a angajat pe fiul şefului China Everbright, JPMorgan a obţinut mai multe contracte de la conglomeratul chinez, inclusiv pentru consiliere în privinţa unei emisiuni de acţiuni.
Biroul din Hong Kong al JPMorgan a angajat-o şi o fiică a unui fost oficial chinez de la compania de construcţie de cale ferată. Oficialul a fost arestat ulterior pentru primirea de mită la acordarea de contracte.
Angajarea fiicei respectivului oficial a avut loc într-un moment „potrivit” pentru JPMorgan, când compania de cale ferată se afla în procesul de selecţie a unui consultant pentru listarea la bursă. Cu sprijinul JPMorgan, compania a atras cinci miliarde de dolari de pe bursă în 2007.
Obiectivul investigaţiei, derulate de Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA, nu a fost dezvăluit până în prezent, iar JPMorgan a făcut doar o reverire vagă în raportul trimestrial depus la bursă în august. Raportul notează o cerere a comisei pentru informaţii pivind angajarea unor persoane la divizia din Hong Kong şi relaţiile cu anumiţi clienţi.
Un purtător de cuvânt al JPMorgan a declarat că grupul a prezentat informaţii despre caz în raportul transmis bursei, în timp ce reprezentanţi ai companiei de cale ferată şi ai Everbright Group nu au putut fi contactaţi, notează New York Times.
Companiile occidentale au recurs la strategii agresive de câştigare de cotă de piaţă în China în ultimii ani, potrivit publicaţiei americane. Unele companii au intrat chiar în vizorul autorităţilor din cauza practicilor de afaceri, precum GlaxoSmithKline. Autorităţile chineze afirmă că angajaţi ai GlaxoSmithKline au recunoscut că au dat mită doctorilor în China pentru a creşte vânzările de medicamente.
Marile companii cu afaceri internaţionale obişnuiesc să angajeze copii ai politicienilor importanţi din China. Ceea ce este neobişnuit în cazul JPMorgan este că a angajat copii ai oficialilor care conduceau companii de stat.
Este chiar şi mai rar, notează New York Times, ca autorităţile americane să analizeze astfel de practici.
Ancheta privind practicile de angajare în China vine într-un context în care banca este ţinta unor investigaţii derulate de cel puţin opt agenţii federale din SUA, o autoritate statală de reglementare, precum şi de autorităţi din alte două ţări. Multe dintre aceste cazuri vizează afacerile derulate de JPMorgan înaintea crizei fianciare cu obligaţiuni ipotecare.