SUA anunţă că se retrag de sâmbătă din INF
„De mâine SUA îşi vor suspenda obligaţiile din cadrul tratatului INF şi vor începe procesul de retragere”, care „se va încheia în şase luni, cu excepţia cazului în care Rusia îşi respectă obligaţiile, distrugându-şi toate rachetele, lansatoarele şi echipamentele care încalcă acest document”, a subliniat preşedintele american Donald Trump într-un comunicat.
În paralel, şeful diplomaţiei SUA, Mike Pompeo, a dat asigurări într-o conferinţă de presă că Washingtonul este în continuare gata să discute cu Moscova „subiectul dezarmării”, dar a explicat la rândul său că Rusia trebuie să se supună în termen de şase luni prevederilor INF. „În caz contrar acesta va lua sfârşit”, a spus Pompeo la Washington.
„SUA speră în continuare să poată reaşeza relaţiile cu Rusia pe un făgaş bun, dar ţine de Rusia să renunţe la activităţile destabilizatoare nu doar în această problemă, ci şi în multe altele”, a adăugat secretarul american de stat.
Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km şi a pus capăt crizei rachetelor declanşate în 1980 prin desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce erau îndreptate către capitale occidentale.
Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea unei noi rachete ruseşti şi avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord. Washingtonul şi NATO consideră că racheta rusească Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, încalcă prevederile INF.