Potrivit unor surse irakiene, loviturile au vizat Brigăzile Hezbollah, o facţiune afiliată foştilor paramilitari ai grupării Hachd al-Chaabi, în sectorul Jurf al-Sakhr, situat la circa 60 de kilometri sud de capitala Bagdad, precum şi în regiunea Al-Qaim, la graniţa cu Siria, scrie Agerpres.
Bombardamentele din sectorul Al-Qaim s-au soldat cu doi morţi şi doi răniţi, potrivit unui bilanţ iniţial comunicat AFP de un oficial al Ministerului de Interne irakian.
Loviturile aeriene americane au loc într-un context regional deja exploziv, alimentat de repercusiunile războiului din Fâşia Gaza dintre Israel, aliat al Washingtonului, şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, susţinută de Iran.
Aceste ultime bombardamente „nu ajută la o calmare” a situaţiei, a scris pe reţeaua X (ex-Twitter) consilierul irakian pentru securitate naţională, Qassem al-Aaraji, care a denunţat „o încălcare flagrantă a suveranităţii irakiene”.
„Partea americană ar trebui să facă eforturi pentru a opri agresiunea în Gaza, mai degrabă decât să vizeze şi să bombardeze sediul unei instituţii naţionale irakiene”, a adăugat el.
Mai devreme, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a confirmat într-un comunicat „lovituri necesare şi proporţionale” efectuate în Irak împotriva a „trei facilităţi folosite de Brigăzile Hezbollah”, dar şi împotriva „altor grupuri afiliate Iranului”.
„Nu dorim o escaladare a conflictului în regiune”, a dat el însă asigurări, avertizând că Washingtonul este „dispus să ia măsuri suplimentare pentru a proteja” personalul american.
Aceste bombardamente, a precizat Lloyd Austin, sunt „un răspuns direct” la o serie de atacuri lansate de „miliţii sponsorizate de Iran” împotriva militarilor americani şi a trupelor coaliţiei internaţionale antijihadiste din Irak şi Siria.