Potrivit unui comunicat al diplomaţiei americane, această vânzare se referă la 50 de tancuri Abrams M1A2, printre cele mai grele din lume şi specializate în războiul la sol, scrie Agerpres.
Bahrein, un regat condus de o dinastie sunnită, este un aliat apropiat al Washingtonului în Orientul Mijlociu, dar a fost vizat de un embargo american asupra armelor în urma reprimării manifestaţiilor de protest iniţiate de partide şiite, pe fondul Primăverii arabe din 2011.
Congresul american poate împiedica această tranzacţie printr-un vot în termen de treizeci de zile, deşi în general nu este cazul.
Această vânzare de tancuri „va spori capacităţile Bahreinului de a răspunde la ameninţările actuale şi viitoare, oferindu-i un factor de descurajare credibil şi permiţându-i să participe la operaţiuni regionale împreună cu Statele Unite şi alte naţiuni partenere”, a indicat diplomaţia americană în comunicatul său.
Statele Unite şi Bahrein au semnat în septembrie un acord privind consolidarea legăturilor în domeniile securităţii şi economice dintre ele şi prevăzând în special un schimb la nivelul serviciilor de informaţii, precum şi schimburi ştiinţifice.
Bahrein, ale cărui relaţii cu Iranul sunt tensionate, este, de asemenea, singurul stat arab care participă la coaliţia condusă de Statele Unite şi Marea Britanie împotriva atacurilor efectuate de câteva luni de rebelii houthi din Yemen vizând traficul maritim internaţional din largul coastelor acestei ţări.
Aceştia din urmă spun că acţionează în solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, asediată şi bombardată de Israel după atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie.