Autorităţile americane vor inspecta operaţiunile privind carnea de vită din Olanda şi Irlanda în această lună şi luna viitoare pentru a se asigura că nu există probleme privind siguranţa alimentară, a spus oficialul american.
‘Ne aşteptăm şi anticipăm ca, dacă nu vor fi probleme cu acele verificări, cele două ţări să aibă acces la pieţele noastre la scurt timp după’, a afirmat Vilsack la Bruxelles, după o întâlnire cu comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
Olanda şi Irlanda sunt statele care au ajuns cel mai departe în acest proces pe care SUA l-au instituit pentru a restabili comerţul de carne de vită cu Uniunea Europeană.
‘Invităm şi celelalte ţări europene să facă acelaşi lucru pe care l-au făcut Olanda şi Irlanda’, a spus Vilsack.
Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie sunt principalii producători de carne de vită şi de viţel din UE, potrivit Comisiei Europene. Blocul comunitar a produs aproximativ 7,9 milioane de tone de carne de vită în 2011, potrivit Executivului UE.
SUA au instituit interzicerea importurilor de carne de vită din UE în 1998 pentru a preveni răspândirea encefalopatiei spongiforme bovine, cunoscută ca boala vacii nebune, care a afectat Marea Britanie în anii ’80 şi ’90.
Boala vacii nebune poate duce la oameni la o variantă mortală a bolii Creutzfeld-Jakob, o afecţiune degenerativă a creierului.
UE a criticat SUA pentru această interdicţie, considerând-o nejustificată şi prea extinsă. Washingtonul a decis în noiembrie să renunţe la interdicţie.
SUA şi UE negociază în prezent un acord important de liber schimb. Agricultura şi siguranţa alimentară sunt printre cele mai dificile aspecte, organizaţiile de protecţie a consumatorilor exprimându-şi temerea că acordul ar putea duce la o relaxare a standardelor de protecţie.