SUA ar putea reporni mai multe centrale nucleare pentru a-și putea îndeplini obiectivele climatice

Statele Unite ale Americii ar putea reporni unele centrale nucleare închise recent, pentru a putea să răspundă la cererea de electricitate cu emisii zero în creştere sau să adauge noi reactoare la centralele existente, a declarat Secretarul SUA pentru Energie, Jennifer Granholm, într-un interviu pentru Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 05 iun. 2024, 21:45
SUA ar putea reporni mai multe centrale nucleare pentru a-și putea îndeplini obiectivele climatice

Administraţia Biden crede că energia nucleară este vitală pentru atingerea obiectivelor referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi decarbonizarea economiei până în 2050, însă sectorul energiei nucleare este afectat de costurile mari ale construcţiei de noi centrale.

„Cred că ar putea fi repornite”, a spus Granholm referindu-se la unele centrale nucleare închise recent.

În luna martie a acestui an, Biroul pentru Programul de Împrumut (LPO) din cadrul Departamentului de Energie a eliberat un împrumut condiţionat în valoare de 1,52 miliarde de dolari firmei Holtec International, pentru ca aceasta să repornească un reactor închis la centrala nucleară de la Palisades, statul Michigan, care ar putea deveni prima centrală nucleară din SUA care va fi repornită după ce a fost închisă. Această centrală, închisă în 2022, are acum nevoie de aprobarea Autorităţii de reglementare în domeniul nuclear din SUA, Nuclear Regulatory Commission (USNRC).

Secretarul SUA pentru Energie, Jennifer Granholm a spus că ar fi surprinsă dacă Biroul pentru Programul de Împrumut (LPO) nu ar discuta şi cu operatorii altor centrale nucleare din SUA pentru ca şi acestea să fie repornite. Granholm nu a dezvăluit numele companiilor dar a subliniat că ea nu este implicată în discuţiile pe care le poartă LPO.

Aproximativ o duzină de reactoare nucleare au fost închise în SUA, începând din 2013, în contextul competiţiei venite din partea centralelor pe gaze şi a creşterii costurilor cu siguranţa centralelor nucleare. În cazul unora din aceste centrale nucleare, procesul de închidere a progresat mult prea mult pentru ca reactoarele să fie repornite.

Granholm a mai spus că există posibilitatea extinderii capacităţilor de producţie a energiei nucleare din SUA, într-un mod care să fie eficient din punct de vedere al costurilor, prin construirea de noi reactoare pe locul unde sunt amplasate actualele centrale. Potrivit secretarului pentru Energie există aproximativ 30 de centrale nucleare pe teritoriul SUA care au autorizaţia de a construi noi reactoare. „Deci nu trebuie să treci din nou prin tot procesul de autorizare, poţi să foloseşti infrastructura existentă pentru a creşte capacitatea de generare”, a apreciat Jennifer Granholm.

Oponenţii energiei nucleare susţin că, în comparaţie cu centralele eoliene şi cele fotovoltaice însoţite de baterii de stocare, construcţia de noi reactoare nucleare este mult prea scumpă şi prea lentă, adăugând şi faptul că energia nucleară generează deşeuri radioactive.

Cele două noi reactoare care au fost inaugurate în 2023 şi 2024 la centrala nucleară de la Vogtle, statul Georgia, au înregistrat întârzieri de mai mulţi ani şi depăşiri de costuri de ordinul miliardelor de dolari, iar consumatorii au suportat unele costuri.

În replică, Granholm a menţionat faptul că al doilea nou reactor de la centrala Vogtle a fost cu 30% mai ieftin decât primul graţie lecţiilor învăţate. De asemenea, secretarul Energiei a apreciat că unii consumatori mari de electricitate ar putea fi dispuşi să plătească o „primă verde” pentru energia nucleară pentru că reactoarele oferă electricitate fără emisii poluante şi sunt considerate facilităţi energetice pe care te poţi baza.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Programul de guvernare: Prima autostradă care va traversa Munții Carpați va fi finalizată până la sfârșitul lui 2028
Programul de guvernare: Prima autostradă care va traversa Munții Carpați va fi finalizată până la sfârșitul lui 2028
Finalizarea primei autostrăzi montane, care va traversa Munţii Carpaţi, inclusiv primele tuneluri montane la profil de autostradă, până la sfârşitului anului 2028, se numără printre......
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că oferă clienților posibilitatea de a cumpăra bilete pe cinci rute la tarife ...
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, ...
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că nu există un calendar ...