SUA au alocat fonduri pentru dezvoltarea rachetelor cu un an înainte de a se retrage din Tratatul INF(ministrul rus al apărării)

Rusia nu a refuzat niciodată să discute cu SUA despre Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a declarat duminică ministrul apărării rus Serghei Şoigu, denunţând în acelaşi timp faptul că Statele Unite au căutat un pretext pentru a se retrage din Tratat pentru că prevăzuseră cu aproape un an înainte de acest demers alocarea unor fonduri în buget pentru dezvoltarea rachetelor cu rază medie şi scurtă de acţiune, potrivit agenţiilor de presă RIA Novosti, TASS şi EFE, citate de Agerpres.
Economica.net - Dum, 18 aug. 2019, 08:48
SUA au alocat fonduri pentru dezvoltarea rachetelor cu un an înainte de a se retrage din Tratatul INF(ministrul rus al apărării)

„Nu am refuzat niciodată să dialogăm, am propus aceasta în întreaga perioadă care s-a scurs din februarie până în august. Suntem deschişi” discuţiilor, a spus Şoigu într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia-24, adăugând că Moscova a făcut publică racheta care generase controverse, dar americanii nu au venit la prezentarea ei.

În faţa acuzaţiilor americanilor, Rusia a prezentat în ianuarie controversata sa rachetă de croazieră 9M729 (SSC-8, în clasificarea NATO), care – potrivit SUA – încalcă Tratatul INF, ceea ce autorităţile ruse neagă categoric.

Potrivit ministrului rus al apărării, dacă Statele Unite considerau că pactul ar trebui să includă şi alte ţări, acesta nu era un motiv pentru „a denunţa” acordul.

„Practic, cu opt luni înainte, deci, cu aproape un an înainte de luarea acestei decizii, în bugetul SUA au fost prevăzute fonduri pentru dezvoltarea unor astfel de rachete, fonduri aprobate, dedicate şi menite să finanţeze începerea dezvoltării unor astfel de rachete”, a remarcat Şoigu.

Cu toate acestea, Rusia este dispusă în continuare să aibă un dialog cu SUA cu privire la rachetele cu rază intermediară de acţiune, a afirmat ministrul rus al apărării, subliniind că Rusia nu îşi va instala rachetele în Europa, în Asia şi în regiunea Asia-Pacific până când Statele Unite nu o vor face.

Moscova va lua măsuri simetrice în legătură cu retragerea SUA din Tratatul INF doar dacă partea americană va începe să desfăşoare noi sisteme de rachete în Europa şi Asia, a insistat Serghei Şoigu, citat de Interfax.

„Până când nu vor apărea în Asia, în regiunea Asia-Pacific, nici noi nu le vom amplasa acolo”, a subliniat el, adăugând că Moscova lasă uşa deschisă dialogului.

Ani de zile, Washingtonul şi Moscova s-au acuzat reciproc de încălcarea tratatului semnat în 1987 şi care interzicea celor două ţări să producă, să desfăşoare sau să testeze rachete cu raza scurtă de acţiune (500-1.000 de kilometri) şi cu rază medie (1.000-5.500 de kilometri).

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat la 2 august retragerea oficială a SUA din Tratatul INF, atribuind exclusiv Rusiei responsabilitatea pentru „moartea tratatului” şi a invitat China să facă parte dintr-o „nouă eră a controlului armelor”.

În acelaşi timp, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Tratatul INF şi-a încetat existenţa la „iniţiativa” SUA, notează agenţiile de presă menţionate.

Te-ar mai putea interesa și
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor......
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...