‘Suntem pregătiţi să lucrăm cu prim-ministrul Gaburici şi vom fi bucuroşi să vedem măsuri rapide privind punerea în aplicare a reformelor necesare poporului moldovean, inclusiv realizarea Acordului de asociere cu UE’, a afirmat Psaki, citată de RIA Novosti.
SUA sunt pregătite să sprijine guvernul Republicii Moldova pe calea integrării europene, a subliniat reprezentanta Departamentului de Stat.
Miercuri, la aproape trei luni de la alegerile parlamentare din Republica Moldova, forul legislativ de la Chişinău a votat noul guvern şi noul premier, din a doua încercare, după ce alianţa minoritară de guvernare – Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Democrat (PD) – a propus pentru funcţia de prim-ministru un candidat care să fie acceptat de formaţiunea comuniştilor (în opoziţie). Partidul Liberal, proeuropean, de asemenea în opoziţie, a refuzat să voteze un guvern din care nu face parte.
Reacţia din partea SUA intervine în contextul în care societatea civilă şi o parte a mass-media de la Chişinău au contestat ‘infiltrarea’ la putere a comuniştilor, care încep să-şi impună agenda. Concludent în acest sens, potrivit presei de la Chişinău, este faptul că parlamentul a votat miercuri acelaşi guvern pe care l-a respins de prima oară, doar cu un alt prim-ministru: în loc de Iurie Leancă, fost premier şi apropiat de structurile de la Bruxelles, a fost votat Chiril Gaburici, un om de afaceri apropiat liderului comunist Vladimir Voronin şi având probleme cu justiţia.
Noul premier, care a fost votat cu sprijinul comuniştilor, ar avea un dosar penal în Rusia pentru ‘uz de fals în acte’. El susţine însă că dosarul este unul mai vechi şi că a fost deja soluţionat, potrivit mass-media locale.
O parte a analiştilor locali estimează că prin votul comuniştilor pentru Chiril Gaburici a fost ‘trădat’ electoratul proeuropean din Republica Moldova, care a sperat la o alianţă prooccidentală compusă din liberal-democraţi, democraţi şi liberali, fără ca Partidul Comuniştilor să participe la guvernare.