‘La sfârşitul anului 2016 peste 30 de naţiuni dezvoltau capacităţi pentru comiterea de atacuri cibernetice’, afirmă într-o declaraţie comună pregătită pentru audierea în Comisia pentru servicii de informaţii a Senatului american James Clapper, directorul pentru Informaţii naţionale, Marcel Lettre, subsecretar de stat al apărării responsabil cu informaţiile şi Michael Rogers, directorul Agenţiei naţionale pentru securitate.
Această audiere a fost convocată pentru efectuarea unei analize a rapoartelor în care serviciile secrete americane argumentează că Rusia se află în spatele atacurilor cibernetice din timpul campaniei electorale pentru preşedinţia SUA.
Responsabilii menţionaţi au precizat că, în timp ce atacurile cibernetice chineze au vizat în special companii americane, atacurile iraniene din anii 2012 şi 2013 au avut ca ţintă sectorul financiar al SUA. De asemenea, Iranul a apelat la spionajul cibernetic şi la acţiuni de propagandă pe internet. Cât despre Coreea de Nord, şefii serviciilor secrete americane avertizează că aceasta poate executa atacuri informatice distructive cu scopul atingerii unor obiective politice.
Ei nu au precizat şi altele dintre cele 30 de ţări, dar au atenţionat că SUA sunt îngrijorate în mod deosebit de modul în care grupări teroriste precum Statul Islamic (SI), al-Qaida, Hamas sau Hezbollah folosesc internetul pentru ‘culegerea de informaţii, coordonarea operaţiunilor, strângerea de fonduri, propagandă şi incitare la acţiune’. Gruparea SI a apelat semnificativ la internet pentru a incita aşa-numiţii ‘lupi solitari’ să comită atentate în statele occidentale.