SUA au inclus firma israeliană NSO Group, producătoarea softului de spionaj Pegasus, pe lista neagră a entităților care reprezintă o amenințare

Departamentul american al Comerţului a anunţat miercuri că a introdus NSO Group, compania israeliană care fabrică software-ul spion Pegasus, pe lista sa de companii interzise pentru că reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA, o decizie denunţată la Tel Aviv, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 03 nov. 2021, 18:39
SUA au inclus firma israeliană NSO Group, producătoarea softului de spionaj Pegasus, pe lista neagră a entităților care reprezintă o amenințare

NSO Group a ajuns în atenţia publică în această vară, după o serie de anchete publicate de un consorţiu de 17 media internaţionale, care au dezvăluit că Pegasus ar fi permis spionarea a numeroşi jurnalişti, oameni politici, militanţi sau şefi de companii din diferite ţări, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Aceste programe informatice „au permis unor guverne străine să extindă represiunea dincolo de frontierele lor (…) pentru a reduce la tăcere orice voce disonantă”, subliniază autorităţile americane într-un comunicat.

Grupul israelian s-a declarat „consternat” de această decizie şi are intenţia de a obţine anularea ei, a declarat într-un mesaj pentru AFP un purtător de cuvânt al societăţii cu sediul într-o suburbie din Tel Aviv.

Potrivit lui, NSO dispune de o cartă etică „riguroasă, bazată pe valorile americane”.

Odată instalat pe telefonul mobil, Pegasus permite spionarea utilizatorului său, accesându-i mesageria, datele sau activând aparatul de la distanţă pentru a intercepta sunet sau imagine.

Departamentul Comerţului a interzis şi o altă firmă israeliană (Candiru), o societate rusească (Positive Technologies) şi una din Singapore (Computer Security Initiative Consultancy PTE).

„SUA sunt hotărâte să utilizeze în mod incisiv controlul exporturilor pentru a responsabiliza companiile care dezvoltă, comercializează sau utilizează tehnologii în scopuri răuvoitoare, care ameninţă securitatea cibernetică a membrilor societăţii civile sau a guvernului, disidenţilor, organizaţiilor cu sediul aici sau în străinătate”, a declarat ministrul Gina Raimondo.

Această listă neagră restrânge schimburile comerciale cu firmele vizate.

SUA sunt un mare aliat al Israelului. Dar preşedintele american Joe Biden a declarat că respectarea drepturilor omului va fi în centrul politicii sale externe şi că face eforturi „pentru a pune capăt proliferării instrumentelor digitale utilizate în scopuri de represiune”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

„Acest efort trebuie să servească la ameliorarea securităţii online, la combaterea ameninţărilor cibernetice şi la reducerea supravegherii ilegale”, a detaliat un purtător de cuvânt.

Software-ul Pegasus trebuie, ca material militar, să obţină o licenţă de export de la Ministerul Apărării israelian pentru a fi vândut unui stat străin.

Este un program deosebit de sofisticat, care permite în special piratarea aparatelor fără ca utilizatorul să apese pe linkuri sau butoane capcană, tehnica utilizată de obicei.

În total, potrivit asociaţiilor Amnesty şi Forbidden Stories, afacerea Pegasus priveşte o listă de 50.000 de numere de telefon din întreaga lume selecţionate din 2016 de clienţii NSO.

Relaţiile dintre Franţa şi Maroc au fost afectate din vară de aceste dezvăluiri.

Potrivit informaţiilor consorţiului de media, un număr de telefon al lui Emmanuel Macron, unul al fostului premier Edouard Philippe şi cele ale 14 membri ai guvernului figurau pe lista numerelor selecţionate de un serviciu de securitate al statului marocan, acuzat că a recurs la software-ul spion.

Telefoanele mobile a cel puţin cinci miniştri francezi şi al unui diplomat de pe lângă Palatul Elysée au fost infectate cu programul spion, au explicat pentru AFP mai multe surse apropiate de dosar.

Autorităţile de la Rabat au dezminţit că au utilizat Pegasus. Mai multe proceduri judiciare au fost declanşate, în special în Franţa.

Experţi ai ONU au cerut un moratoriu internaţional privind vânzarea de tehnologie de supraveghere până când nu vor fi stabilite reguli pentru a proteja drepturile omului.

Te-ar mai putea interesa și
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de ...
AROBS Engineering, parte a grupului AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, anunță începerea fazei de testare a dispozitivelor prototip AlertBox, create......
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
OPPO a lansat la nivel global seria Find X8, Europa fiind regiunea care prezintă în exclusivitate modelul premium, Find ...
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 milioane de lei
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, ...
UniCredit Bank anunță finalizarea cu succes a unei noi emisiuni de obligațiuni corporative în lei (negarantate, de rang ...
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
Anul trecut, 95% dintre gospodăriile aflate în oraşele mari din Uniunea Europeană aveau acces la internet, comparativ ...