‘Noi nu luăm în considerare în acest moment posibilitatea acordării de ajutor militar. Dar acesta nu este un refuz pentru totdeauna’, a explicat interlocutorul WSJ, care a subliniat că partea ucraineană ar trebui să-şi concentreze eforturile actuale pe ‘ajutorul economic’.
Potrivit acestuia, guvernul de la Kiev a solicitat SUA asistenţă militară, inclusiv arme, muniţii şi informaţii operative din partea serviciilor secrete.
‘Totuşi, administraţia americană a fost de acord să ofere pentru moment doar raţii individuale de produse alimentare’ pentru militarii ucraineni, de teama escaladării situaţiei din teren şi a deteriorării relaţiilor cu Rusia, conform publicaţiei amintite, citate de Ria Novosti.
Agenţia de presă Reuters relatase anterior că Senatul SUA nu a reuşit să voteze un proiect de lege care prevedea acordarea de ajutor financiar Ucrainei din cauză că mai mulţi senatori republicani s-au pronunţat împotriva finanţării suplimentare a FMI, care ar implica un astfel de demers. Senatul va reanaliza această chestiune nu mai devreme de sfârşitul lunii martie, menţionează agenţia de presă amintită.
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, desemnat în această funcţie la sfârşitul lunii februarie de Rada Supremă (parlamentul unicameral), a declarat că ‘trezoreria Ucrainei a fost jefuită’, iar ‘ţara se află la un pas de colaps’. El a spus că îşi bazează afirmaţiile pe datele primite de la Banca Naţională a Ucrainei şi de la Trezoreria de Stat cu privire la situaţia financiară a ţării.
Anterior, Ministerul ucrainean de Finanţe anunţase că se aşteaptă să primească în 2014 şi 2015 o asistenţă financiară internaţională de circa 35 de miliarde de dolari. În prezent în Ucraina se află o echipă a FMI, care împreună cu autorităţile ucrainene încearcă să pună la punct un program de reforme economice.