Mesajele definite ca antisemite vizează orice sprijin afişat pentru grupările calificate drept teroriste de către SUA, precum Hamasul palestinian, Hezbollahul libanez sau rebelii houthi din Yemen, conform unui comunicat.
Această măsură survine în siajul înăspririi măsurilor în materie de imigraţie în SUA de către administraţia Trump şi după anularea vizelor pentru studenţi străini, în pofida primului amendament al Constituţiei, care garantează libertatea de expresie.
Secretarul pentru Securitatea Internă, Kristi Noem, „a dat clar de înţeles că oricine care crede că poate veni în America şi se poate ascunde în spatele Primului Amendament pentru a face apologia violenţei şi terorismului antisemit ar trebui să se gândească de două ori. Nu sunteţi bineveniţi aici!”, a afirmat Tricia McLaughlin, purtătoarea de cuvânt a ministerului, într-un comunicat.
Serviciile de imigraţie „vor considera drept factor negativ” în atribuirea respectivelor documente „conţinutul de pe reţelele sociale care arată că un străin aprobă, susţine, promovează sau sprijină terorismul antisemit, organizaţiile teroriste antisemite sau alte activităţi antisemite drept factor negativ”, conform textului.
Această politică, ce intră în vigoare cu efect imediat, se aplică în acordarea vizelor pentru studenţi, precum şi în cazul solicitărilor de Green Card pentru rezidenţii permanenţi în SUA.
Secretarul de stat american Marco Rubio (foto) afirmase la sfârşitul lunii martie că a anulat deja vizele pentru circa 300 de persoane şi că făcea acest lucru zilnic.
De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, Guvernul american a vizat marile universităţi ale ţării, care de peste un an sunt, în grade diferite, scena unei mişcări studenţeşti împotriva războiului dus de Israel în Fâşia Gaza.
Administraţia Trump a tăiat milioane de dolari din finanţările federale pentru universităţile de top din SUA, acuzate că au lăsat să prolifereze „antisemitismul” în campusurile lor.