SUA avertizează China cu privire la orice provocare la adresa Taiwanului

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat vineri China cu privire la orice ''provocare'' la adresa Taiwanului, după ce în ajun Beijingul a ameninţat insula ca reacţie la discursul preşedintelui taiwanez cu ocazia Zilei Naţionale, transmite AFP.
AGERPRES - vin, 11 oct. 2024, 10:47
SUA avertizează China cu privire la orice provocare la adresa Taiwanului

”China nu trebuie în niciun caz să utilizeze acel discurs ca pretext pentru acţiuni provocatoare. Dimpotrivă, vrem să consolidăm, la fel ca numeroase alte ţări, imperativul de a păstra status quo-ul şi să întărim faptul că nicio parte nu ia măsuri susceptibile să îl compromită”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă în Laos, după încheierea Summitului Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), scrie Agerpres.

”Întreaga lume are tot interesul de a se menţine pacea şi stabilitatea, de a se păstra status quo-ul şi de a se evita orice tip de conflict susceptibil să perturbe elementele esenţiale ale economiei mondiale”, a continuat demnitarul american.

Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, a promis joi să se ”opună anexării” insulei, pe care China o revendică drept parte a teritoriului său ce ar urma să fie cândva reunificat.

În ultimii ani, Beijingul şi-a intensificat presiunea militară şi politică asupra Taiwanului şi nu a renunţat niciodată la ideea angajării forţei militare pentru a prelua controlul asupra insulei, organizând trei serii de manevre militare de amploare în ultimii doi ani. De asemenea, Beijingul trimite aproape zilnic nave de război şi avioane de vânătoare pentru a patrula în jurul Taiwanului.

Ministerul Apărării taiwanez a indicat joi că 27 de avioane militare chineze şi nouă nave din marina chineză au fost identificate în jurul insulei Taiwan în 24 de ore, începând de miercuri dimineaţă.

Beijingul l-a acuzat marţi pe preşedintele Lai Ching-te, pe care îl califică drept ”separatist”, că alimentează ”ostilităţile”, după ce acesta declarase că este ”imposibil” ca R.P.Chineză să fie considerată ”patria-mamă” de către Taiwan.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au deteriorat masiv începând din 2016, când preşedintă a Taiwanului a devenit Tsai Ing-wen, care a deţinut această funcţie timp de două mandate, până în mai acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: CNIR a trimis la ANAP încă un lot de munte: Joseni – Ditrău
Autostrada Unirii A8: CNIR a trimis la ANAP încă un lot de munte: Joseni – Ditrău
Compania Națională de Investiții Rutiere a transmis, spre validare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) documentația pentru proiectarea și execuția lotului......
Deca: Am lansat în consultare proiectul de Hotărâre pentru operaţionalizarea Platformei Naţionale de Raportare Unică în Învăţământul Superior
Deca: Am lansat în consultare proiectul de Hotărâre pentru operaţionalizarea Platformei Naţionale de Raportare Unică ...
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat vineri lansarea în consultare publică a proiectului de Hotărâre pentru operaţionalizarea ...
Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 84 de lei, la 5.158 lei, în august – date INS
Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 84 de lei, la 5.158 lei, în august – date INS
Câştigul salarial mediu net a scăzut la 5.158 lei în luna august a acestui an, fiind mai mic cu 84 lei (-1,6%) faţă ...
Mitiska REIM deschide parcul de retail de la Pitești, primul după vânzarea portofoliului de 25 de parcuri către M Core
Mitiska REIM deschide parcul de retail de la Pitești, primul după vânzarea portofoliului de 25 de parcuri către M Core
Mitiska REIM a anunțat astăzi deschiderea unui nou parc de retail în Pitești. Acesta este unul dintre cele patru noi ...