„Iranienii au spus clar, de o vreme, că menţinerea la putere (a preşedintelui sirian Bashar) al-Assad este una dintre priorităţile lor, iar noi credem că au acţionat în consecinţă, trimiţând mai mult personal pentru a îl ajuta pe Assad şi pentru a sprijini forţele armate”, a declarat Clinton pentru presă.
După 22 de luni de conflict în Siria care s-au soldat cu cel puţin 60.000 de morţi, Clinton a dezvăluit că „iranienii (erau) implicaţi activ de la început”.
„Se pare că această implicare ar putea fi pe cale să crească, ceea ce ne îngrijorează”, a mai declarat Clinton în ultima sa întâlnire cu jurnaliştii acreditaţi ai Departamentului de Stat.
Şefa diplomaţiei americane, care părăseşte postul vineri pentru a-i preda ştafeta lui John Kerry, a subliniat că iranienii „sunt pe cale să îmbunătăţească calitatea armamentului (furnizat) lui al-Assad”.
Clinton a acuzat de asemenea Moscova, o puternică susţinătoare a regimului al-Assad, de faptul că „furnizează în continuare asistenţă financiară şi militară” Damascului.
„Ruşii nu sunt spectatori pasivi în susţinerea lor pentru Assad. Au fost destul de activi pe mai multe fronturi”, a apreciat ea. „Apărarea pe care i-au oferit-o lui al-Assad în Consiliul de Securitate (al ONU) a fost partea cea mai vizibilă (a ajutorului lor), însă ei au încercat să protejeze regimul şi prin alte mijloace”, a mai acuzat secretarul de Stat în exerciţiu.