SUA avertizează Japonia în privinţa deprecierii forţate a yenului
Într-un raport referitor la piaţa valutară mondială, Trezoreria americană a criticat şi China pentru reluarea intervenţiilor „de amploare” în piaţa financiară cu scopul menţinerii monedei la un nivel scăzut. SUA nu au nominalizat, însă, China ca „manipulator de monedă”.
Raportul Trezoreriei pare să fie parte a unei startegii mai ample de răspuns a administraţiei americane la schimbările majore de politică economică din Japonia, în uma preluării puterii de către premierul Shinzo Abe.
Banca Japoniei a cauzat ultima rundă de depreciere a yenului după ce şocat pieţele financiare la începutul lunii cu o creştere masivă a masei monetare, prin angajamentul privind creşterea substanţială a achiziţiilor de obligaţiuni şi alte active. Dolarul s-a apreciat cu aproape 7% faţă de yen după anunţul băncii centrale şi cu 15% de la preluarea puterii de către Abe la sfârşitul lunii decembrie.
Politicienii niponi au insistat că declinul puternic al yenului este o consecinţă a politicilor de stimulare a economiei şi nu obiectivul guvernului.
În contextul creşterii economice slabe la nivel global, guvernele sunt tentate să forţeze deprecierea propriilor monede pentru a susţine exporturile. Aceste presiuni au devenit şi mai puternice, întrucât SUA, Europa şi Japonia încearcă să stimuleze economia prin introducerea de lichidităţi în sistemul financiar – politici cu efect de depreciere asupra propriilor monede.
Investitorii în căutarea de randamente mai bune îşi mută banii către economiile emergente, punând presiune de apreciere pe monedele acestora. Exporturile ţărilor emergente devin astfel mai scumpe şi mai puţin competitive la nivel global.