SUA: Cea mai mare creştere economică din ultimii doi ani şi jumătate, în T2

Economica.net
26 09. 2014
sua_73473200_52800600

Conform celei de-a treia estimări, publicată vineri de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în perioada aprilie-iunie 2014, o creştere anuală de 4,6%, faţă de un avans de 4,2% conform unei estimări anterioare. Revizuirea datelor pentru trimestrul al doilea este în linie cu aşteptările analiştilor de pe Wall Street şi vine după o contracţie de 2,1% înregistrată de economia americană în primele trei luni ale anului, scrie Agerpres.

Cu excepţia cheltuielilor de consum, au fost revizuite în sus cifrele pentru toate sectoarele economiei. Cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) au crescut cu 2,5% în trimestrul al doilea, cifre nemodificate comparativ cu estimarea anterioară. În schimb, au fost revizuite în sus datele privind cheltuielile companiilor pentru echipamente la 11,2%, faţă de un avans de 10,7% conform estimărilor iniţiale. Companiile au investit mai mult în structuri non-rezidenţiale (creştere de 9,7% faţă 8,4%), precum şi pentru cercetare şi dezvoltare. De asemenea, cifrele privind creşterea exporturilor au fost revizuite în sus la 11,1%, cel mai puternic avans din ultimii patru ani, de la 10,1% conform estimărilor iniţiale. Aceasta după ce în primul trimestru exporturile SUA au înregistrat un declin de 9,2%.

Pe măsură ce piaţa muncii şi starea celei mai mari economii a lumii se îmbunătăţeşte, oficialii Rezervei Federale au început discuţiile cu privire la momentul în care vor începe să majoreze dobânda de bază. De la sfârşitul lui 2008 şi până în prezent, Fed a menţinut dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero şi a injectat peste 4.000 de miliarde de dolari în economie, prin achiziţiile sale de obligaţiuni, în încercarea de a stimula relansarea economiei.