SUA: Cel mai redus nivel al şomajului din decembrie 2008 – 7,3% în august

Economica.net
06 09. 2013
sua_73473200_79790500

Departamentul american al Muncii a anunţat, vineri, că, luna trecută, rata şomajului a scăzut până la 7,3%, cel mai redus nivel din decembrie 2008. Dar declinul a fost cauzat de faptul că mai mulţi americani au încetat să-şi caute un loc de muncă şi nu mai sunt înregistraţi ca şomeri. Proporţia americanilor care lucrează sau îşi caută de lucru a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 35 de ani.

Economiştii se aşteptau să fie create 180.0000 de locuri de muncă în economia americană, luna trecută, iar rata şomajului să se menţină la 7,4%. Datele privind angajările în iunie şi iulie au fost revizuite în scădere, fiind cu 74.000 de locuri de muncă mai puţine decât s-a anunţat iniţial.

Analiştii se întreabă dacă ritmul în care sunt create locurile de muncă este suficient pentru ca Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) să reducă ritmul achiziţiilor de obligaţiuni. Recent, preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat că banca centrală a SUA ar putea să-şi încetinească ritmul achiziţiilor de obligaţiuni la finele acestui an şi să oprească complet acest program la mijlocul anului următor.

În prezent, Fed cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari, pentru a stimula creşterea economiei. Anunţând că în perioada următoare îşi va reduce injecţiile de lichidităţi, Fed a pus sub presiune pieţele emergente.

Economia americană a înregistrat, în trimestrul doi din 2013, o creştere economică mai puternică decât se estima iniţial, datorită evoluţiei susţinute a exporturilor.

Potrivit cifrelor revizuite publicate luna trecută de Departamentul Comerţului, PIB-ul SUA a înregistrat, în perioada aprilie-mai 2013, o creştere anuală de 2,5%, faţă de un avans de 1,7% cât s-a prognozat iniţial. În plus, creşterea economică din trimestrul al doilea este dublă faţă de creşterea de 1,1% înregistrată în primele trei luni şi depăşeşte de asemenea estimările analiştilor (2,2%).

Exporturile au crescut cu 8,6% în perioada aprilie-iunie 2013, aceasta fiind cea mai mare creştere înregistrată în ultimii trei ani, după ce în primul trimestru au înregistrat o contracţie de 1,3%. Cheltuielile statului federal, afectat de reducerile bugetare care au intrat în vigoare în luna martie, au continuat să scadă în al doilea trimestru (minus 1,6%) însă este vorba de un ritm mult mai modest decât scăderea înregistrată în primul trimestru (minus 8,4%). Principalul motor al economiei americane, cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) au continuat să crească, 1,8% în trimestrul al doilea, dar este vorba de o încetinire comparativ cu creşterea de 2,3% înregistrată în trimestrul precedent.

Economiştii se aşteaptă ca ritmul de creştere al economiei americane să continue să accelereze în a doua jumătate a anului pe măsură ce efectele măsurilor de austeritate bugetară se vor atenua.