‘Este foarte important pentru ambele ţări să asigure transparenţa în punerea în aplicare a START’, a declarat Haney în faţa membrilor Consiliului Atlantic de la Washington. ‘Considerăm că este de o importanţă capitală să continuăm această activitate şi ca, în pofida dezacordurilor (cu Rusia) privind Ucraina şi Crimeea, să continuăm inspecţiile reciproce în conformitate cu planul prevăzut de acest tratat’, a afirmat şeful Stratcom.
Rusia şi-ar putea revizui atitudinea faţă de tratatul START din cauza ‘comportamentului inamical’ al Statelor Unite ale Americii, a avertizat la începutul acestei săptămâni pentru Ria Novosti Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru securitate şi dezarmare din Ministerul de Externe rus, scrie Agerpres.
‘Demersuri concrete în acest sens nu au fost făcute deocamdată, dar eu nu exclud că Washingtonul ne-ar putea forţa să le adoptăm şi să ne modificăm politica în această privinţă. Ar fi un gest perfect logic, având în vedere comportamentul neprietenos al Statelor Unite ‘, a spus diplomatul rus.
Potrivit acestuia, ar putea fi vorba de o revizuire a cooperării în cadrul tratatului START şi în domeniul neproliferării armelor nucleare.
Rusia şi SUA au semnat al treilea Tratat de reducere a armelor strategice ofensive (START) în 8 aprilie 2010 la Praga. Intrat în vigoare la 5 februarie 2011 pentru o perioadă de zece ani, acest document prevede un maximum de 1.550 de ogive nucleare desfăşurate pentru fiecare dintre cele două ţări, adică o reducere de 30% faţă de nivelul stabilit prin tratatul de dezarmare nucleară încheiat la 24 mai 2002, la Moscova.