Ministrul american al securităţii interne, Jeh Johnson, a luat această decizie din motive pe care el le-a calificat drept ”evidente”, după apelurile repetate ale organizaţiilor teroriste la atacarea Statelor Unite, scrie Agerpres.
Oficialul american a indicat într-un comunicat că aceste măsuri vizează diverse imobile guvernamentale din Washington şi din alte oraşe importante din SUA.
”Date fiind evenimentele din lume, prudenţa ne dictează o vigilenţă sporită în protejarea clădirilor guvernamentale şi a personalului nostru”, a adăugat Johnson.
FPS, agenţia federală însărcinată cu punerea în practică a acestor măsuri, este responsabilă pentru 9.500 de clădiri guvernamentale prin care tranzitează zilnic 1,4 milioane de persoane.
Aflat marţi la Ottawa, secretarul de stat american John Kerry a declarat că SUA şi Canada vor conlucra mai intens decât până acum pentru prevenirea atacurilor teroriste.
Kerry a exprimat în numele preşedintelui Barack Obama solidaritatea profundă a americanilor cu Canada, ‘aliatul lor cel mai apropiat’, în contextul în care canadienii au adus un ultim omagiu caporalului Nathan Cirillo la ceremoniile funerare desfăşurate în Ontario, în prezenţa premierului canadian Stephen Harper.
Cirillo, militar din Garda de onoare, a fost ucis miercuri de Michael Zehaf-Bibeau.
Canadian Press a relatat, pe baza celor povestite de un martor care a urmărit evenimentele de la geamul apartamentului său, că a fost un atacator cu o armă de vânătoare, îmbrăcat complet în negru, cu o eşarfă care îi acoperea nasul şi gura. El a tras de două ori în direcţia militarului din Garda de onoare de la Monumentul eroilor canadieni, iar după ce acesta a căzut ca secerat la pământ a ridicat triumfător arma deasupra capului şi s-a îndreptat spre parlament.
Ulterior atacatorul a fost eliminat în incinta legislativului canadian, o înregistrare video cu această parte a operaţiunii forţelor de securitate fiind postată pe Youtube. Martorii au numărat până la 30 de împuşcături în clădirea parlamentului.