SUA creşte presiunea împotriva Phenianului şi lasă să planeze opţiunea militară
‘Problema crucială va fi punerea în aplicare a sancţiunilor de către toate ţările şi ca acestea să facă tot ce le stă în putere pentru a rezolva problema, fără a se merge până la un conflict militar’, a explicat duminică dimineaţă generalul H. R. McMaster, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, într-o intervenţie la canalul ABC.
Prin sintagma ‘toate ţările’, americanii desemnează în principal China şi Rusia, două ţări având legături economice cu statul nord-coreean, cu care au frontieră comună.
‘Toate opţiunile sunt pe masă’, a avertizat, de asemenea, generalul H. R. McMaster, recurgând la o formulă diplomatică folosită pentru a desemna o acţiune militară.
Ambasadoarea americană la ONU a fost şi mai tranşantă. ‘Ştim cu toţii că dacă Coreea de Nord menţine acest comportament agresiv şi că dacă Statele Unite trebuie să se apere sau să-şi apere aliaţii, Coreea de Nord va fi distrusă’, a avertizat Nikki Haley la CNN. ‘Nimeni nu vrea aceasta, nimeni nu vrea război’, a adăugat ea.
În vară, Phenianul a procedat la cel de-al şaselea test nuclear şi la mai multe tiruri cu rachete intercontinentale. Ultimul test cu rachetă a avut loc vineri, când o rachetă a survolat Japonia. Ceea ce a fost perceput ca un act de sfidare din partea regimului nord-coreean, intervenind la numai câteva zile după adoptarea de Consiliul de Securitate al ONU a unei a opta etape de sancţiuni împotriva Coreei de Nord.
Donald Trump şi omologul său sud-coreean, Moon Jae-In, au avut o discuţie telefonică sâmbătă în cadrul căreia au convenit să ‘exercite o presiune mai puternică şi mai concretă’ împotriva Coreei de Nord.
Trebuie să ‘maximizăm presiunea economică şi diplomatică’, se menţionează într-un comunicat oficial al Casei Albe.
China, la fel şi Rusia au votat luni în favoarea sancţiunilor vizând restrângerea exporturilor de petrol spre Coreea de Nord, care depinde de China pentru cea mai mare parte a ţiţeiului său, dar Washingtonul doreşte ca robinetul să se închidă concret şi durabil.
În ceea ce priveşte Rusia, Washingtonul menţionează faptul că există 30.000 de lucrători expatriaţi nord-coreeni, ceea ce reprezintă o sursă de venit pentru regim. Dar, potrivit experţilor, Moscova doreşte să evite un colaps al Phenianului, ceea ce ar putea destabiliza regiunea.
Americanii au obţinut ca aplicarea sancţiunilor să fie pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului de Securitate joi, în cadrul căreia miniştrii de externe din ţările membre se vor reuni.
Trump se va întâlni în aceeaşi zi la New York cu omologul săi sud-coreean şi premierul japonez.
Până în prezent, sancţiunile nu au descurajat regimul lui Kim Jong-Un să renunţe la ambiţiile sale nucleare.
‘Scopul final este de a stabili un echilibru de putere cu Statele Unite şi de a ne asigura că liderii americani nu mai îndrăznesc să ia în considerare o opţiune militară împotriva Republicii Populare Democrate Coreene’ (RPDC/Coreea de Nord/), a spus liderul nord-coreean de treizeci de ani, citat de agenţia oficială KCNA, după tirul de vineri.