SUA: Creşterea economică din trimestrul al doilea a fost revizuită în sus, până la 3%
Departamentul american al Comerţului a dat publicităţii miercuri cea de a doua estimare cu privire la evoluţia Produsului Intern Brut în perioada aprilie-iunie 2017, conform căreia economia americană a înregistrat o creştere de 3% în ritm anual, în loc de un avans de 2,6% cât s-a anunţat anterior. Noile estimări ale Departamentului american al Comerţului sunt superioare prognozelor analiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau la o revizuire până la 2,7%, după ce în primul trimestru economia americană a înregistrat o creştere anualizată de 1,2%.
Chletuielile de consum, responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu 3,3% în trimestrul al doilea, în loc de un avans de 2,8% cât s-a raportat iniţial, şi au fost principalul factor care a stat la baza accelerării ritmului de creştere în perioada aprilie-iunie. Însă majorarea cheltuielilor de consum s-a făcut pe seama economisirii. Rata economisirii a scăzut la 3,7% în trimestrul al doilea de la 3,9% în primul trimestru.
Companiile şi-au adus şi ele aportul la creşterea economică în trimestrul al doilea, cheltuielile pentru echipamente înregistrând un salt de 8,8%, cel mai puternic ritm de creştere din ultimii doi ani, faţă de o creştere de 8,2% cât s-a raportat iniţial. De asemenea, investiţiile în structuri nonrezidenţiale au crescut cu 6,2%, faţă de 4,9% cât s-a raportat iniţial.
În schimb, sectorul imobiliar a tras în jos creşterea economică în trimestrul al doilea, investiţiile în construcţiile de locuinţe înregistrând o contracţie de 6,5%, cea mai slabă performanţă din ultimii şapte ani.
Graţie accelerării din trimestrul al doilea, economia americană a înregistrat o creştere de 2,1% în primele şase luni ale acestui an. Preşedintele Donald Trump şi-a propus ca ţintă pentru 2017 o creştere economică de 3%, care ar urma să fie atinsă printr-o combinaţie de reduceri de taxe, cheltuieli în infrastructură şi dereglementări. Însă, până acum, administraţia Trump nu a reuşit să treacă prin Congres niciun act legislativ cu carcater economic şi nici nu şi-a definitivat planurile referitoare la reforma fiscală sau investiţiile în infrastructură.