Întrebată despre apariţia drapelului taiwanez pe respectivul sediu de Anul Nou, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a exprimat ‘dezamăgirea’ Administraţiei americane faţă de acest gest. ‘Ceremonia înălţării drapelului încalcă îndelungatul nostru acord privind modul de desfăşurare al relaţiilor’, a indicat purtătoarea de cuvânt. ‘Avem relaţii culturale solide, dar nu şi relaţii diplomatice’, a insistat ea, precizând că responsabilii americani şi taiwanezi au discutat deja despre acest incident.
La fel cum procedează întreaga comunitate internaţională, cu excepţia a circa 20 de state (majoritatea din America Centrală, Caraibe şi Oceania), Statele Unite nu recunosc independenţa Taiwanului, insulă pe care o consideră parte integrantă a Chinei, scrie Agerpres.
Dar acest fapt nu împiedică Washingtonul, asemeni altor capitale occidentale, să menţină relaţii strânse economice şi militare cu autorităţile de la Taipei, cărora le-a acordat permisiunea de a deschide un birou de reprezentare în capitala americană.
Luna trecută, guvernul de la Beijing a adresat un protest oficial Washingtonului pentru vânzarea de fregate americane către Taiwan, solicitând Statelor Unite să oprească orice livrare de echipamente militare către armata acestei insule, faţă de care nu exclude o eventuală intervenţie militară pentru a o realipi Chinei. Totuşi, Congresul american susţine ferm furnizarea de arme Taiwanului.