SUA critică Thailanda şi Malaezia pentru lipsa de măsuri împotriva traficului de persoane

Economica.net
20 06. 2014
trafic_persoane_20991800

Cele trei ţări, ca şi Gambia, se află alături de Iran, Siria şi Coreea de Nord în coada clasamentului mondial realizat în fiecare an de Departamentul de Stat.

‘Avem fiecare responsabilitatea de a contracara această crimă atroce şi mult prea răspândită’, a notat secretarul de stat John Kerry, denunţând ‘flagelul traficului de persoane’.

Lupta împotriva acestui flagel constituie una dintre priorităţile Departamentului de Stat în administraţia condusă de preşedintele Barack Obama şi care se doreşte un etalon în problema drepturilor omului.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, traficul de persoane aduce profituri de 150 de miliarde de dolari pe an, dintre care 99 de miliarde pentru industria sexului. Victimele acestuia sunt în număr de zeci de milioane.

Doar în Thailanda, zeci de mii de oameni sunt constrânşi la această formă de sclavie modernă. Este vorba în general de imigranţi din ţările învecinate, ‘forţaţi, constrânşi sau înşelaţi să muncească sau să fie exploataţi în industria sexului’, denunţă raportul, care a fost finalizat înainte de lovitura de stat de la Bangkok de la sfârşitul lui mai.

Cea mai mare parte dintre aceştia sunt exploataţi în industriile pescuitului şi textilă sau ca angajaţi domestici.

Eforturile de a pune în aplicare legislaţia împotriva traficului de persoane rămân insuficiente în raport cu amploarea acestei probleme în Thailanda, subliniază Washingtonul, care atrage atenţia asupra ‘corupţiei de la toate nivelurile’ din ţara aliată.

Ţara învecinată Malaezia a ajuns şi ea în coada clasamentului american, pentru faptul că nu a ţinut cont de apelurile de a se dota cu un program care să impună respectarea de ‘norme minime de eradicare a traficului’. Numeroase companii malaeziene de recrutare angajează lucrători datori vânduţi traficanţilor şi care sfârşesc prin a lucra la ferme, pe vase de pescuit sau în industria prostituţiei. Mai mult, femeile şi bărbaţii care reuşesc să scape de aceste munci forţate sunt de multe ori arestaţi de autorităţile malaeziene, notează Departamentul de Stat.

Şi Venezuela – aflată de altfel în relaţii foarte precare cu SUA – a fost ‘retrogradată’, pentru că nu dispune de un ‘program scris’ de combatere a traficului de persoane. Femei din Venezuela sunt în multe cazuri duse cu forţa pe insule din Caraibe pentru a practica prostituţia, iar copii venezueleni ajung servitori în condiţii similare sclaviei, potrivit raportului.

Teoretic, este la latitudinea preşedintelui Barack Obama să impună sancţiuni împotriva statelor critice. Potrivit legislaţiei americane, statele din coada acestui clasament pot rămâne fără asistenţă din partea SUA, de alt ordin decât cea umanitară şi comercială. Responsabili americani au recunoscut totuşi că Obama s-a ferit să facă acest lucru anul trecut în privinţa Chinei şi a Rusiei. Cele două puteri au fost puse la zid în raportul din 2013, provocând indignarea Moscovei şi a Beijingului împotriva Washingtonului, notează AFP.

Din cele 188 de state avute în vedere în raportul Departamentului de Stat, circa 15 au retrogradat şi tot atâtea au urcat în clasament, în funcţie de eforturile depuse pentru combaterea traficului de persoane. Astfel, de exemplu, Chile şi Elveţia s-au alăturat Statelor Unite, Marii Britanii ori Franţei între primele locuri din clasament.