‘Nu este o problemă a Africii de Vest şi nici o problemă a Africii, este o problemă a întregii lumi şi toată lumea trebuie să răspundă’, a declarat la o conferinţă de presă Frieden, la întoarcerea sa dintr-o zonă afectată.
Potrivit expertului, în pofida eforturilor guvernului american, ale CDC şi ale altor ţări, numărul morţilor creşte în mod accelerat şi există temeri că va creşte şi mai mult. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat recent că numărul celor infectaţi ar putea ajunge la 20.000 înainte de a se putea opri extinderea acestei boli.
Responsabilul CDC a subliniat că este nevoie de ‘un răspuns covârşitor’ pentru a putea stăvili epidemia, care a ucis deja cel puţin 1.550 de persoane.
Lumea este pe cale să piardă lupta împotriva progresiei epidemiei de Ebola care afectează Africa de Vest, a avertizat, la rândul său, preşedinta Medicilor fără Frontieră (MSF), Joanne Liu. În contextul ‘celei mai grave epidemii de Ebola din istorie’, liderii ‘nu reuşesc să blocheze această ameninţare transnaţională’, a precizat Joanne Liu, într-un discurs pronunţat la sediul ONU din New York.
Joanne Liu i-a cerut comunităţii internaţionale să finanţeze mai multe paturi pentru a se crea o reţea de spitale de campanie, să trimită personal calificat şi să instaleze laboratoare mobile în Guineea, Sierra Leone şi în Liberia.
În cadrul aceleiaşi reuniuni de informare privind Ebola a statelor membre ale ONU, directoarea OMS, Margaret Chan, a declarat că ‘Ebola a devenit o ameninţare mondială care necesită un răspuns mondial’, subliniind că epidemia nu se limitează la ‘o maladie africană’.