SUA: Google este acuzat că a abuzat de poziţia sa dominantă în căutările online – surse

Economica.net
20 10. 2020
google_logo_stone_wall_21194200

Google este deţinut de gigantul american din domeniul tehnologiei Alphabet Inc, a cărui capitalizare bursieră a depăşit 1.000 de miliarde de dolari.

Oficialii american susţin că Google a încălcat legea în privinţa modului în care şi-a tratat rivalii în afacerile de căutare pe internet şi reclame, încercând să-i dezavantajeze pentru a păstra dominaţia propriului său motor de căutare şi folosind puterea semnificativă pe piaţă pentru a vinde mai multe reclame. De asemenea, faptul că Google a abuzat de poziţia sa dominantă în căutările online i-a afectat şi pe consumatori, nu doar pe concurenţi, apreciază autorităţile SUA.

De mult timp autorităţile şi avocaţii clienţilor americani acuză Google că a abuzat de poziţia sa dominantă în căutările online şi pe segmentul reclamelor pentru a înăbuşi concurenţa şi a-şi majora profiturile. Criticii susţin că amenzile de miliarde de dolari impuse de Comisia Europeană pentru practicile Google în ultimii ani nu au fost suficient de severe şi sunt necesare schimbări structurale pentru schimbarea practicilor sale.

Reprezentanţii Google nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.

Litigiul judiciar reprezintă cel mai important act al Guvernului de a proteja concurenţa, de la cazul împotriva Microsoft, în urmă cu peste 20 de ani. De asemenea, ar putea reprezenta începutul unei campanii menite să pedepsească încălcarea normelor concurenţei, ţinând cont de investigaţiile în derulare în SUA asupra giganţilor din domeniul tehnologiei, inclusiv Apple, Amazon şi Facebook.

Anul trecut, Congresul SUA a anunţat o amplă investigaţie privind rolul marilor companii din sectorul tehnologic, inclusiv Google, Facebook, Amazon, Apple, pentru a determina dacă ele au sufocat concurenţa.

Investigaţia a reprezentat primul indiciu important că oficialii americani vor să reglementeze giganţii din domeniul tehnologiei, cum ar fi Google, Amazon şi Apple, care sunt din ce în ce mai criticaţi pentru poziţia lor dominantă pe piaţă şi protecţia insuficientă a datelor cu caracter personal.