SUA: Grâul românesc va fi prost anul acesta. Avantaj UE

16 08. 2014
grau_76482000_88770900_62333100

Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) prognozează pentru România o reducere a randamentului la hectarul cultivat cu grâu, dar şi o calitate mai slabă a producţiei de anul acesta, ca urmare a ploilor din timpul recoltării. Situaţia va fi însă în favoarea Comunităţii Europene luată ca ansamblu, pentru că nu va mai fi nevoită să importe grâu furajer extracomunitar pentru zootehnie. Aceasta în contextul în care pentru Europa se estimează un an cu producţii record de grâu panificabil.”Luna aceasta estimăm un necesar de grâu de import pentru perioada 2014-2015 de 667,8 milioane de tone. Creşterea cantităţii de grâu de calitate inferioară estimată pentru statele din estul Europei, precum România şi Bulgaria, este de aşteptat să ducă la creşterea producţiei de grâu furajer cu până la 1 milion de tone luna aceasta. Acest lucru va duce implicit la o uşoară creştere a producţiei de carne de pui la nivelul UE”, se arată într-un raport al USDA aferent lunii iulie.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România ara putea avea o producţie de grâu de aproximativ 7,4 milioane de tone. 

Scad importurile UE

Din datele USDA, estimările aferente lunii iulie în ceea ce priveşte schimburile comerciale globale cu grâu sunt similare cu cele din luna anterioară. Este vorba despre aproximativ 151,7 milioane de tone, cu 0,3 milioane de tone mai puţin decât s-a estimat în iunie, iar cele mai importate schimbări de la o lună la alta au survenit în Europa. Ca urmare a producţiei din România şi Bulgaria, importurile de grâu furajer al UE vor fi mai mici decât preconizaseră analiştii iniţial. „În UE, cantităţile mari de grâu de calitate inferioară din România şi Bulgaria este de aşteptat să ducă la importuri din afara UE  cu 0,5 milioane de tone de grâu mai puţin (decât se estimase n.red), până la 5 milioane de tone”, se mai arată în raportul USDA.

Producţia globală de grâu este estimată pentru anul acesta la 705,2 milioane de tone, cu 3,6 milioane de tone mai mult decât se estimase în iunie. Producţia de anul acesta se apopie astfel destul de mult de recordul de 714,2 milioane de tone realizate în anul agricol 2013-2014. Din această cantitate, UE ar putea produce 147,9 milioane de tone, cu cu 1,6 miliaone de tone mai mult decât arătau estimările iniţiale.