Cu această ocazie, ea a subliniat angajamentul SUA pentru o soluţie diplomatică a conflictului din estul Ucrainei, dar a subliniat necesitatea ca Rusia şi separatiştii proruşi din Donbas să respecte prevederile acordurilor de la Minsk (încheiate în septembrie trecut).
Psaki a confirmat, de asemenea, că Statele Unite nu au luat încă o decizie privind furnizarea de arme Ucrainei, în aşteptarea rezultatelor negocierilor de miercuri de la Minsk.
Preşedinţii Ucrainei (Petro Poroşenko), Rusiei (Vladimir Putin), Franţei (Francois Holllande), precum şi cancelarul german Angela Merkel urmează să se reunească miercuri la Minsk, într-un summit ‘al ultimei şanse’, într-o nouă încercare de a pune capăt conflictului ce durează mai bine de 10 luni în estul Ucrainei şi care s-a soldat deja cu 5.300 de morţi, potrivit cifrelor oficiale.
Această reuniune este rezultatul unei iniţiative de pace franco-germane, prezentată săptămâna trecută mai întâi la Kiev şi apoi la Moscova, care intervine într-un moment când confruntările au fost reluate cu o intensitate crescută în estul Ucrainei. Cel puţin 37 de persoane şi-au pierdut viaţa marţi în lupte şi bombardamente.
Preşedintele Petro Poroşenko, care a venit la putere promiţând să pună capăt războiului şi să recâştige zonele ocupate de rebelii proruşi, a rezumat miza reuniunii de miercuri de la Minsk: ‘ultima şansă pentru instaurarea regimului necondiţionat de încetare a focului şi retragerea armelor grele’.
Emisarul autoproclamatei ‘republici populare’ Doneţk, Denis Puşilin, a declarat că ‘este prea devreme pentru a vorbi despre o încetare a focului’, în finalul celor două ore de discuţii purtate în noaptea de marţi spre miercuri la Minsk cu emisari ai Kievului, cu medierea reprezentanţilor Rusiei şi Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în cadrul aşa-numitului Grup de contact.