Noua legislaţie prevede în special pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru astfel de infracţiuni precum trădarea de stat şi insurecţia.
Beijingul „a continuat să ia măsuri împotriva gradului înalt de autonomie promis Hong Kong-ului, împotriva instituţiilor sale democratice şi drepturilor şi libertăţilor sale”, a explicat Blinken într-un comunicat.
Ca răspuns la „intensificarea reprimării” şi la restricţiile impuse „societăţii civile, media şi vocilor disidente”, Departamentul de Stat „ia măsuri pentru a impune noi restricţii de viză mai multor responsabili din Hong Kong”, adaugă Blinken.
Secretarul de stat american nu a oferit mai multe detalii cu privire la aceste măsuri şi nici nu a precizat numele responsabililor vizaţi.
Aceste declaraţii intervin după ce Departamentul de Stat a prezentat vineri, în Congres, raportul său anual asupra relaţiilor cu Hong Kong-ul. Documentul evaluează dacă SUA pot continua să lucreze cu Hong Kong-ul altfel decât cu China continentală.
„Anul acesta, am certificat încă o dată că Hong Kong-ul nu justifică să fie tratat de legile americane în maniera în care aceste legi erau aplicate Hong Kong-ului” înainte de retrocedarea acestui teritoriul Chinei de către Regatul Unit, în 1997, afirmă Blinken.
Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe chinez la Hong Kong „a condamnat ferm” raportul american, estimând că el defăimează noua lege asupra securităţii naţionale şi constituie o ingerinţă în afacerile interne ale Chinei.
În 2020, Beijingul a impus o lege asupra securităţii naţionale după amplele manifestaţii din anul precedent în favoarea democraţiei în Hong Kong.
Aceasta a dus la o primă serie de restricţii în materie de viză şi la sancţiuni americane împotriva unor responsabili ai Hong Kong-ului, acuzaţi de Washington că erodează drepturile şi libertăţile care diferenţiază oraşul de restul Chinei.
SUA au revocat de asemenea în 2020 statutul comercial special de care beneficia piaţa financiară din Hong Kong, ca răspuns la reprimarea manifestaţiilor din 2019, uneori violente, în favoarea democraţiei.
Textul adoptat de Parlamentul local din Hong Kong şi intrat în vigoare pe 23 martie completează legislaţia din 2020.
Vineri, postul de radio american Radio Free Asia, finanţat de Congresul american, a anunţat că şi-a închis biroul din Hong Kong din cauza acestei legi, afirmând că se teme pentru securitatea jurnaliştilor săi.