SUA îşi consolidează prezenţa militară în Europa de Est – presă
Responsabilii au afirmat că armata americană va anunţa miercuri detaliile modului de dotare a brigăzii respective.
Pentagonului i s-a cerut în mai multe rânduri să efectueze o rotaţie a trupelor americane prezente în interiorul Europei. În baza noii propuneri, echipamentul pre-poziţionat va fi înlocuit şi se va permite forţelor Statelor Unite să aducă echipament mai robust şi modern în locul în care sunt desfăşurate. Există circa 4.500 de soldaţi în brigada blindată, alături de zeci de vehicule grele, tancuri şi alte echipamente specifice. Modificările evidenţiază promisiunile făcute de lideri în domeniul apărării pentru apărarea Europei şi trimit Moscovei mesajul că orice agresiune contra aliaţilor va fi inacceptabilă, adaugă sursa citată.
În ultimele nouă luni, cu ocazia vizitelor sale în Europa de Est şi a participării la reuniunile NATO, ministrul american al apărării Ashton Carter s-a pronunţat pentru suplimentarea sprijinului militar pentru regiune.
În luna iunie a anului trecut, în timpul vizitei în Estonia, Carter a anunţat că Statele Unite vor desfăşura circa 250 de tancuri, vehicule blindate şi alte echipamente militare în şase ţări din fostul bloc sovietic pentru a reasigura aliaţii din NATO care se confruntă cu ameninţări din partea Rusiei şi a grupărilor teroriste. Fiecare set de echipament va fi suficient pentru a dota o unitate militară şi va fi desfăşurat cel puţin temporar în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România.
De asemenea, echipamentul va putea fi deplasat în regiune pentru exerciţii militare şi antrenamente şi va include vehicule de luptă Bradley şi arme de artilerie cu autopropulsie.
Pentagonul a anunţat luna trecută că va încerca să obţină o suplimentare de 3,4 miliarde dolari a bugetului apărării SUA pentru 2017 în vederea intensificării rotaţiei de trupe şi a exerciţiilor militare în Europa. Bugetul militar al SUA pentru 2016 a inclus circa 780 de milioane de dolari pentru aşa-numita iniţiativă de reasigurare europeană, care au acoperit costurile trimiterii a sute de trupe americane în interiorul şi exteriorul Europei pentru desfăşurări de scurtă durată, exerciţii militare şi alte misiuni de pregătire.
”Sprijinul militar sporit al SUA survine la un an după ce Pentagonul şi-a prezentat planul cuprinzător de consolidare a forţelor sale în Europa, prin care Washingtonul speră să economisească aproximativ 500 de milioane de dolari anual. Totuşi, intervenţia militară rusă în Ucraina în ultimul an şi anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia au îngrijorat ţările est-europene, care se tem că ele ar putea urma. Ultimele decizii ale Pentagonului sunt văzute drept eforturi pentru a descuraja Rusia de la alte acţiuni agresive contra altor ţări europene”, conchide Associated Press în articolul postat pe site-ul său.