Cele două canale au raportat despre o mai multe de note informative trimise de echipa de tranziţie a lui Joe Biden unor actori din domeniul industrial, indicând că anularea permisului acordat oleoductului va face parte dintre măsurile pe care noul preşedinte american le va anunţa în ziua instalării în funcţie.
Proiectul grupului canadian TC Energy, în valoare de circa 8 miliarde de dolari americani (6,6 miliarde de euro), trebuie să permită transportul a peste 800.000 de barili de petrol pe zi, pe o distanţă mai mare de 2.000 de kilometri, între provincia canadiană Alberta şi rafinăriile americane din Golful Mexic.
Lansat în 2008, proiectul de prelungire a oleoductului a fost blocat de fostul preşedinte Barack Obama, apoi autorizat de succesorul lui Donald Trump. El este criticat de ecologişti din cauza impactului asupra emisiilor de gaze de efect de seră.
Premierul provinciei Alberta, Jason Kenney, care sprijină proiectul, s-a declarat într-un mesaj pe Twitter „extrem de preocupat” de informaţiile potrivit cărora Joe Biden ar putea să îl anuleze chiar de miercuri.
Această provincie este în plină criză economică după prăbuşirea preţului petrolului, consecinţă în special a pandemiei de coronavirus.
La rândul său, liderul Partidului Conservator (opoziţie), Erin O’Toole, a estimat într-o declaraţie că o astfel de decizie „va devasta mii de familii canadiene deja grav lovite de criza economică”.
El l-a îndemnat pe premierul Justin Trudeau „să comunice imediat cu noua administraţie americană pentru a împiedica producerea acestui lucru” şi „să apere muncitorii peste tot în Canada”